Szilveszteri futás ’17: Jelmezben, vagy anélkül, Ajka együtt futott (videóval)

Fotó: Györkös

Tizenkilencedik alkalommal jelezte a szilveszteri futás rajtját a pezsgődurranás. A több mint 700 fős mezőnyt dr. Horváth József alpolgármester indította az Agóráról, december 31-én délután. Az idén a táv 2018 méter volt, mindig annyi, ahányadik év következik. #szilveszterifutás #ajka

 

A rajt előtt Káldi János ötletgazda köszöntötte a résztvevőket és az érdeklődőket. Kérte a jelenlévőket, hogy vigyázzanak magukra és másokra, ez ugyanis nem verseny, hanem egy vidám évzáró rendezvény. A futásra 2 órától lehetett nevezni. Mindenki az alkalomra készített pólót és tombolajegyet kapott, amellyel a sorsoláson vehetett részt. A rutinosabbak már kettő óra után nem sokkal megérkeztek, tudták, hogy a tömeg fél három körül ér oda és onnantól hosszú lesz a várakozási idő.

A futás nélkülözhetetlen kelléke az egyen póló

A kezdés előtt negyed órával már megtelt a tágas tér. A kísérőkkel, érdeklődőkkel együtt becslések szerint akár ezren is lehettek, ami jelentős létszám egy 30 ezres városban. Érkeztek családok, baráti társaságok, nyugdíjas klubok és sportegyesületek is.

A tömegben lehetett látni többek között a Sun-Dome SE, a BringAjka KSE, a TovaFutók SE, az ATSE és az Ajkai Óriások mezében levő sportolókat, de más sportágak képviselői is jöttek. Tóth Virág, aki sikeres aerobikos, kérdésünkre elmondta, hogy futni is szeret, részt vett többek között az Ajka Rajtja versenyen is. A szilveszteri futásra az idén nevezett először. Jó ötletnek tartja a sportos évbúcsúztatót. Feltűnt a tömegben az ismert sakkozó, világbajnoki ezüstérmes Gaál Zsóka is, aki szüleivel tette meg a távot. Megtudtuk tőlük, hogy minden évben kijönnek.

 

A rajt pillanatai

A legtöbben valószínűleg az Országi családból neveztek, az édesapa, Zsolt négy gyermekkel, Annával, Mátéval, Sárával és Zsófival vágott neki a távnak. Országiék több versenyt nyert futók, az Ajka Rajtján három arany és egy ezüstérmet szereztek. Mountainboardjával részt vett Németh Attila is, akit párja Tímea és kislánya is elkísért.

Volt, aki kutyával, mások rollerrel, néhány kisebb gyermek futóbiciklivel vágott neki a kihívásnak. Azt, hogy a 2018 métert ki mennyi idő alatt tette meg, nem mérték a szervezők. A leghamarabb célba érkező Konrád Dávidnak 6 perc 59 másodpercre volt szüksége ehhez. A fiatalember maga mérte az idejét. Megtudtuk tőle, hogy ajkai lakosként többször indult, de elsőként célba érni csak most sikerült neki. Ő igazi sportember, a futáson kívül többek között úszik, síel, barlangászik.

 

Gaál Zsóka családjával tette meg a 2018 métert

Schwartz Béla polgármester és Pad Ferenc önkormányzati képviselő együtt tette meg a távot. Ők a középmezőny első részében értek célba. A polgármester sokszor vett részt a futáson, a képviselő minden alkalommal legyűrte az évre-évre hosszabb megmérettetést.

A program nem csupán a sportolni szerető lakosság körében volt népszerű, hanem a városban működő vállalkozások között is. A szervezők hosszú percekig sorolták a támogatók neveit, amelyek között ott volt Ajka Város Önkormányzata, a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ, valamint a Sportváros Nonprofit Kft. is.

A hagyományokhoz híven jutalmazták a legfiatalabb és legidősebb résztvevőket. Az idén a legifjabb leány, akit édesanyja babakocsiban tolt maga előtt, a nyolc hónapos Boglárka volt, a fiúk között a két esztendős Gergő bizonyult a legkisebbnek, a legidősebbek mezőnyében pedig a 86 éves Harczi Józsefnét, valamint a 78 éves Czingler Sándort ismerték el. A legjobb jelmezért a kalóznak öltözött Kovács Dominik és Kovács Krisztián kapott jutalmat, második lett a vámpír jelmezbe bújt Jusztin Zoé, aki szintén jelmezbe bújtatott kutyájával, Mázlival érkezett az Agórára.

 

A mókázás is belefért a futóknál, Szánóczki Szilvia az Ajkai Trampolin SE fiataljait kalauzolta a távon

Nagy tapsot kapott az ajándék mellé Benke, a farkas is, aki azt is megmutatta, milyen egy igazi szilveszteri farkasüvöltés. A tombolán a szerencsések értékes ajándékoknak örülhettek. Mindenki várakozva nézte a saját szelvényét, remélve, hogy az ő száma hangzik el. A polgármester minden évben díjat ajánl fel a tombolára, ami most egy tablet volt. Az eszközt a Carstens testvérek, a 12 éves Levin, a 9 éves Zeno és a 6 esztendős Rouven nyerte meg.

Mindenki örömmel fogadta a forró teát futás után

A fiúktól megtudtuk, hogy születésük óta részt vesznek a programon, a tombolán már kétszer nyertek, tavaly egy festményt, korábban pedig egy söröskorsót. Örültek, hogy ezúttal ismét kedvezett nekik a szerencse. A táblagépet mindhárman használni tudják.

A szervezők által készített forró tea és forralt bor a téli tavaszban is jól esett az indulóknak, hiszen hiába volt +9 C fok a verseny ideje alatt, de utána, ahogy ment le a nap, egyre hűlt az idő is.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás