Színvonalas irodalmi találkozó Nagy László emlékére

Fotó: Györkös

A Nagy László Vers- és Prózamondó Találkozót április 14-15-én rendezték meg a művelődési központ kiállítótermében, ahova 35 versenyző érkezett. Az országos találkozó, amely jövőre tölti 40. születésnapját, akár nemzetközinek is nevezhető, hiszen évek óta a Vajdaságból is érkeznek magyarok. A beszámolók szerint a precízen szervezett és magas színvonalú kétnapos programon rendkívül jó volt a hangulat.

-1993-ig, amikor versenyre mentünk, magyarul verseltünk a szerbek között. Nem is értették, hogy mit csinálunk. Amikor ’93-ban megnyílt a lehetőség, hogy eljöhettünk Magyarországra, először úgy fogadtak minket, mint a csodabogarakat, de azóta ide Ajkára már haza jövünk. Nem a barátokhoz és nem is az ismerősökhöz, hanem a testvéreinkhez – ezek a mondatok dr. Némedi Imrétől származnak, aki számos díjat nyert az idei összejövetelen.

A rendezvény első napján, Keller Dávid, a Zeneiskola növendéke adott ízelítőt a dalok csodás világából zongorán. Az elődöntőt követően Iszkázra utazott a csapat, hogy megkoszorúzzák a találkozó névadójának emléktábláját, majd a pécsi Ostinato együttes koncertjét hallgatták meg.

A második napon került sor az eredményhirdetésre és díjátadóra. Fehér Ildikó, a zsűri elnöke értékelte a találkozót és hasznos észrevételeivel segítette elsősorban a diákokat. Általános és középiskolások, valamint felnőttek is szerepeltek a versenyen, emellett elismerték a felkészítő tanárok munkáját is.

Az általános iskola 5-6 osztályos korcsoportjában első helyen Csabai Pál végzett, a 7-8 osztályosok közül pedig Vékási Kálmán bizonyult a legjobbnak. A középiskolások versenyét Csonka Johanna nyerte, a felnőttekét pedig dr. Némedi Imre.

Szentmártoni Jánosnak, a Magyar Írószövetség elnökének ajándékát Csabai Pál, Vékási Kálmán, Takács Péter, dr. Némedi Imre, Kurucz Ádám Konrád, Csonka Johanna és Sziránszki Klaudia vehette át.

A „Nagy László versét legszebben előadó versmondó” díját Sziránszki Klaudiának ítélték, a különdíjat pedig Csonka Johanna és dr. Némedi Imre érdemelte ki – nekik Nagy András nyújtotta át az elismeréseket.

A zsűri tagjai: Fehér Ildikó (színművész, a zsűri elnöke), Nagy András (grafikusművész, Nagy László fia), Szentmártoni János (Magyar Írószövetség elnöke, a találkozó díszvendége), Ács Anna (muzeológus), Fenyvesi Ottó (költő), Horváth Tibor (tanár, a Fekete István Irodalmi Társaság elnöke). A programon részt vett: Szabóné Réthy Kata (Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány elnöke), Fábián Judit (Nagy László unokahúga) és Horváth Emma (szabadkai Csáth Géza Művészetbaráti Kör vezetője) is.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás