Táncoló, sportoló kerekesszékesek

Rolling Country archív fotó

Fennállása tizedik évét ünnepli a Mozgássérültek Aktív Egyesülete és öt éve alakult a Rolling Country kerekesszékes tánccsoport. A csoportban 6 kerekesszékes táncos és két segítő van. A születésnapi ünnepséget november 25-én tartják. Péntek Andrea, a tánccsoport tagja és programszervezője elmondta, hogy a közösségi munka teljessé teszi az életét.

-Devecserben gyermekeknek tartottunk érzékenyítő esélyórákat, amikor egy kislány megkérdezte, szeretnék-e ismét járni? Elgondolkodtam. Előtte ez soha nem jutott eszembe. Majd azt válaszoltam, hogy jó volt, amíg a balesetem előtt tudtam járni, de ettől az élethelyzettől is sokat kaptam. Már tudom, hogy minden nehézségen túl lehet lenni. Nincs olyan, amiből ne volna kiút. Nem szabad átadni magunkat a bánatnak, az elkeseredésnek. Keresni kell valami kapaszkodót – fogalmazott Péntek Andrea, akinek a balesete után erősnek kellett maradnia, ugyanis kerekesszékesként egyedül gondoskodott három gyermekéről, 14 éves fiáról és a 9 éves lányokról.

– Nem hagyhattam el magamat, ugyanis a gyerekek jövőjét veszélyeztettem volna  – tette hozzá. – Szerencsém volt, hogy már nem voltak kicsik, az iskola pedig a szomszédban volt, átszaladtak egyedül, kíséret nélkül. A balesetem után fel kellett nőniük. Megértették a helyzetet, sokat segítettek. Ma már felnőttek, a lányok kirepültek, de gyakran találkozunk.

Andrea elhatározta, ezentúl sem a négy fal között éli az életét. Társaságra vágyott, olyanra, ahol az állapotuk ellenére is vidám, tevékeny emberek vannak és ahol nem csak keserűség a téma. Keresését hamar siker koronázta. Találkozott a Mozgássérültek Aktív Egyesülete alelnökével, Mesterházy Zsolttal.

Az egyesület tagjai sportolnak, kirándulnak, színházba, múzeumba járnak. Aztán egyszer felmerült, miért ne táncolhatnának kerekes székkel? Megalakult a Rolling Country kerekesszékes tánccsoport az országban negyedikként, az első és azóta is egyetlen vidékiként.

Szilágyi Annamária a koreográfusuk, aki country számokra készített koreográfiát. Élvezik a táncot, ami csak látszatra könnyű. Sok gyakorlás előzte meg, amíg kiléptek a közönség elé.

Odafigyelést igényel, amire hat kerekesszék ütemre és egyszerre mozdul, halad, fordul. Ha valaki egy kicsit is erősebben tolja, már kiesik az ütemből, de a csoport (hat kerekesszékes és két ép táncos), akik közül heten ajkaiak, kitartó és szorgalmas. Minden szerdán Bakonygyepesen a közösségi házban gyakorolnak, ám ha szükség van rá, akár többször is. Ők nemcsak együtt táncolnak, hanem barátok is. Várják a találkozást. Az elmúlt öt évben bejárták csaknem az egész országot, most Győrbe és Bajára készülnek. A csoport egészségesekkel egészült ki. Ők a székesek mellett ugyanazt a koreográfiát táncolják.

– Fellépéseinkre kisbusszal utazunk, amit bérelni kell, de szeretnénk egy sajátot. Kirándulni is könnyebb volna, de azt vonattal is megoldjuk. Utazás előtt pár nappal kell kérni olyan vagont, ahova kerekesszékkel is fel tudunk szállni – fejtette ki Andrea, aki szerint szerencséjük van, mert Ajkán akadálymentesek az utak, egyedül is bárhova el tudnak jutniuk. Viszont annak is örülnének, ha a pályaudvar és környéke átépítésénél is figyelembe vennék az igényeiket.

– Egyesületünk tagjait hívják építkezésekhez, felújításokhoz, hogy adjanak tanácsot, hogyan tudnák használni a létesítményt a mozgáskorlátozottak. Gyermekintézmények is hívnak bennünket, hogy tartsunk foglalkozást. A gyerekek be is ülhetnek  a kerekesszékbe. Tapasztaljuk, hogy nyitottak és érdeklődőek, sokat kérdeznek. A nyáron részt vettek a Topár Zsolt gyógylovas oktató és sz egyesület által Kertán szervezett Esély táborban, ahol a fogyatékkal élőkkel táborozhattak a térség hátrányos helyzetű diákjai. Az emberekkel jó találkozni, beszélgetni, így tapasztalják, mi is ugyanúgy élünk, gondolkodunk, mint bárki más – mondta el Andrea.

Az egyesület tagjai sportolnak is: pingpongoznak, kerekesszékes röplabdáznak. Andrea legjobban a lövészetet szereti. Sok segítséget kapnak a Civil Háztól és Péntek Vendeltől, az Ajkai Technikai Tömegsport Egyesület elnökétől. Az egyik lövészverseny után a civil ház udvarán a quadot is kipróbálták, ami nagy élmény volt számukra. Céljuk, hogy minél többen csatlakozzanak hozzájuk, mind sérültek, mind épek.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás