Tanúhegyeknél jártak a túrázók

Az őszi mozgalmas időszakot leghatásosabban némi mozgással, sétával lehet levezetni. Főként, ha már a kerti munkákon és a bespájzolásokon túl van az ember.

Az Üveggyári Ifi Flotta október 28-án szervezett egy könnyed túrát a Hegyestű – Szentbékkálla – Kékkút – Salföld – Szent György-hegy útvonalon. A látnivalókban bővelkedő túrára nyolc autóval indultak el harmincan.

Útjukon tanulmányozták a tanúhegyek keletkezésének a folyamatát, a kialakult kőzetek változatosságát, az egykori Pannon-tenger homokturzásainak megkeményedett különleges formájú köveit. Megkóstolták a felszín alatt értékes ásványi anyagokkal feldúsult kékkúti vizet. Sétát tettek Salföld felújított több száz éves fehérre meszelt házai között, majd felkaptattak a kilátóhoz. Innét a Szent György-hegy Gyarmathy pincéjébe vezetett útjuk, ahol a gondos házigazdák vendéglátását élvezték. A hegyről lenyűgöző kiállítás nyílt a tanúhegyekre, Szigligetre, a Balatonra.

A könnyűnek ígérkező túrán bőven volt alkalom a gyaloglásra, gyalogösvényeken a lépcsőzésre. Az eléjük táruló panoráma felejthetetlen élményével gazdagodva készülnek az újabb megmérettetésre. Legközelebb a Fekete István kilátóhoz szerveznek túrát november 18-án.

Cs.B.É.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás