HANGHULLÁM: A technika ördöge is a zenekarokkal bulizott (videóinkkal)

hanghullam masodik elodonto

Zúzott a rock, megmutatta érzékeny lelkületét a világzene és szöget ütött a közönség fülében az átdolgozások dallamos sora is. Izgalmas hangzás, parti hangulat és fiatalos punk dekadencia jellemezte a Hanghullám II. elnevezésű országos tehetségkutató verseny második ajkai elődöntőjét, ahol az együttesek néhány szóló énekessel kiegészülve mérettették meg magukat.

Kemény dolga volt a zsűrinek

Ismét fél házig telt a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ színházterme a program idejére, pedig jó előadókból nem volt hiány, így sajnálhatja, aki lemaradt a felhozatalról. (Esetleg visszanézheti a www.facebook.com/ajkaiszo oldalon a videók fülre kattintva).

A műsorvezetők (Rejtőné Csizmadia Márta és Csordásné Rejtő Anett) is kicsit lazábbra vették a figurát, mert hát a rock and roll alapjegye a szabadság, ezt szem előtt tartva kalauzolták a közönséget végig az egész délutánosra nyúló zenefolyamon, amibe néha a technika ördöge is belekontárkodott, kibabrálva a zsűri mikrofonjaival és egy két kontroll-ládával. A ki-kimaradó hangok és a részletekben megbújó összeesküvések azonban nem zavarták az előadók többségét (egy két kivétellel), örömmel adtak mini koncertet a teljesen belelkesült, néha már önkívületi állapotban sikítozó nézőknek.

A Hangadók kezdték a második elődöntőt

A délutáni forgatagot a városból már jól ismert Hangadók kezdték. A Molnár Gábor Műhely Alapítvány fogyatékossággal élő fiataljai egy saját dallal és egy Neoton feldolgozással alapozták meg a hangulatot. Felvállalták önmagukat, iróniát és humort vittek a produkciójukba, saját képükre formálták a számokat elnyerve vele a zsűri (Abaházi Csaba, Beck Zoltán, Szücs Krisztián, Kiss Kamilka és Szászik Melinda) és a közönség tetszését is. A zenekar 2008-ban alakult, azóta évente nagyjából harminc koncertet adnak, igazi profi módjára nyitották meg a rendezvényt.

Az ajkai zenekart Vesztergom Péter követte a színpadon. A húsz éves szombathelyi fiatalember Michael Buble Feeling good című karakeres melódiájával fűtötte fel a kedélyeket. A Royals kamarakórus a Fekete István – Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium lányaiból verbuválódva újszerű produkcióval örvendeztette meg a jelenlévőket. A héttagú lánycsapat a Sweet about me Gabriella Cilmi dallal érkezett, amit szerintem izgalmasan, ám a zsűri szerint kevésbé összeszedetten adtak elő.

Színpadon a Mörpava

Az Iván Anna-Szűcs Tamás páros mindenkit lehengerelt a teremben az oldschool kinézettel és stílussal. Tamás állítólag nem tanult zongorázni, de ahhoz képest hihetetlen menőn tolta az alapot Anna karcos hangú énekéhez, ami nem meglepő módon komoly tapsot kapott jutalmul.

A fiatalok fekete-fehér produkciója után zúzásba kapcsolt a verseny, ugyanis egymást követően két ajkai rock banda csapott a húrok közé. Először az Ajka Rock Band, majd a Rekviem hergelte tapsolásra, füttykoncertre és vissza-vissza kiáltozásra a teremben ülőket. Nem hiába, mindkét csapat régóta színesíti az ajkai zenei életet, így a jelenlévők többsége tudta mit várhat tőlük. A Rekviem kapcsán Kiss Kamilka, alias Disney Princess (ezt a jazzénekesnő mondta saját magáról), hangsúlyozta, hogy ő alap esetben nem hallgatna ilyen jellegű zenét, de örül, hogy így lehetősége volt rá. Az Ajka Rock Band pedig hatalmas dicséretet kapott a zsűritől, ugyanis a P. Mobillal emlegették őket egy lapon.

A szintén ajkai Rajbizli zenekar nyakkendőben, öltönyben rockzenét játszva robbantotta a bombát. Hagyománytagadásuk és fiatalságuk menő huszonegyedik századi lázadást varázsolt a színpadra, amitől a lányok simán nyálcsorgató rajongóvá válnak. Engem legalábbis megvettek a jólfésült kamasz fiúk és a szerény hölgy, még ha a hangok nem is voltak mindig a helyükön.

Eredményhirdetés előtt..

Éles váltás után a Mörpava csapata lazította le a közönséget. A budapesti együttes alternatív poppal és világzenével lebegett a térben. Egy kis utcazene fesztivált varázsoltak a széksorok közé, amitől mindenki egy nyári éjszakán, a fűben heverve érezte magát. A lágy, mégis dallamos produkció jól esett az ember fülének.

Utolsónak a BadisOn forgószele érkezett. A tapolcai csapat energiája pillanatok alatt végigsöpört a teremben.  Kinézetük már önmagáért beszélt. Zenéjük, pedig frenetikusan nagyot ütött. Ők voltak a megtestesült rock and roll. Két pop számot toltak le, köztük a Wellhello: Apu vedd meg című slágerét punkrock stílusban. Uralták a terepet, ami még a „jólnevelt” újságíróból, azaz belőlem is kihozta a visító kislányt. Maradandó élményt hagytak, szóval nagyszínpadra velük.

A verseny második elődöntőjének szünetében a jó helyre ülők belépőt nyertek a középdöntőre. A műsorvezetők karkötőket és nyakpántokat is szórtak a színpadról a jelenlévők legnagyobb örömére.

Továbbjutók

Az eredményhirdetés a múltkorihoz hasonlóan zajlott. A kiesettek ajándékcsomagot kaptak, a továbbjutókkal közös fotó készült. Legközelebb április 2-án találkozhat a közönség a tehetségekkel a középdöntőben, ahová azonban már helyet kell foglalnia az érdeklődőknek, mert a vmk befogadóképessége véges.

Továbbjutók: Hangadók, Vesztergom Péter, Tulok Mátyás, BadisOn, Ajka Rock Band, Rajbizli zenekar, Iván Anna&Szűcs Tamás, Mörpava

 

Ez a videó Samsung S7 Edge telefonnal készül online streamelve az Ajkai Szó facebook oldalára, ahonnan visszatöltve, megvágva került fel a youtube-ra.

Megkérdeztük az utca emberét, mi a véleménye a Hanghullám II-ről

A Hangadók zenekarrral Április 2-án találkozhatunk a középdöntőben is. 

 

A lányok az ajkai Vörösmarty iskola tanulói, nem jutottak tovább.

Tulok Mátyás Ajkán már többször megmutatta magát a közönségnek, 2016-ban az X faktorban is megmérettette magát. A Hanghullám II-ön április 2-án újra láthatja a közönség.

 

Az Ajka Rock Band szintén továbbjutott, így április 2-án velük is találkozhat az ajkai közönség. Aki nem tud eljönni az online is követheti az eseményt az Ajkai Szó facebook oldalán

Azonban nem találkozhatunk a szintén ajkai Rekviem zenekarral és a devecseri Hangárral sem.

 

 

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás