Természet az érzékszervekben

Nagy sikere volt a tapintható-szagolható múzeumpedagógiai eszközöknek Fotó: Györkös

Az a célunk, hogy a tárlaton bemutatottak alapján keressék is fel a természeti értékeket a családok – hangzott el a Városi Múzeumban, ahol a település természeti környezetét bemutató felújított kiállításának átadóját tartották november 23-án.

A megjelenteket Bölcskeiné Kocsis Zsuzsa, a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ szakmai igazgatóhelyettese köszöntötte. Beszédében felidézte a múzeum történetét, utalva arra, hogy az intézmény 1989-ben, Ajka várossá nyilvánításának 30. évfordulóján nyílt meg a 18. századi lelkészlak épületében és máig ott kap helyet. Az évek során az önkormányzat sokat tett az állagmegóvás érdekében, a dolgozók pedig vigyázták a gyűjteményt. 2016-ban több mint hatezer látogatójuk volt, az oktatást segítő foglalkozásaikon nyolcvanhárom általános és középiskolai, illetve óvodai csoport vett részt.

Az eseményen jelen volt a Természettudományi Múzeum képviseletében dr. Korsós Zoltán főigazgató és dr. Medzihradszky Zsófia főigazgató helyettes is, illetve dr. Jáger László címzetes főjegyző az önkormányzattól.

A beszédekből kiderült, hogy a tárlat teljes felújítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma által a Kubinyi Ágoston Program 2016-os múzeumfejlesztési pályázatán elnyert 1,5 millió forintos támogatás tette lehetővé. Az új kiállítást dr. Kutasi Csaba főmuzeológus, a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeumának igazgatója mutatta be a jelenlévőknek, amelyben ortofotó, dioráma, rovargyűjtemény és a turista utak jellegzetességei is találhatók.

A Borsos Miklós Általános Iskola 2. osztályos diákjai próbálhatták ki elsőként az új múzeumpedagógiai eszközöket, amelyek komplex élményt nyújtottak a gyerekeknek, hiszen volt közöttük tapintható elem és illatminta is a természet megismeréséhez. Mekler Rozália Klára Fekete-Vörösmartys tanuló rajzát puzzle formájában használták fel a kiállítás kivitelezői.

Bölcskeiné Kocsis Zsuzsától megtudtuk, hogy a Kubinyi program második szakaszában QR kódokkal látják el az egyes múzeumi tárgyakat, hogy még interaktívabbá válhasson a kiállítás.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás