Természetőrök a természetjárók között

Te szedd akció! illusztráció Fotó: Györkös

Ajka környéke tisztul, amelynek oka a lakosság, főként a fiatalok környezeti nevelése, szemléletváltozása, a jól szervezett hulladékszállítás és az, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigetek ma már a város számos pontján elérhetőek. A lakosság is zsákokba gyűjtheti a háztartásából a válogatott hulladékot. A bevásárlóközpontokban, ahol a legtöbb család megfordul, van lehetőség sorban állás nélkül, automatában a sörös dobozok és  üvegek visszaváltására. De azért akadnak még teendők ezen a téren.

Káldi Géza, a Bánki Donát Természetbarát Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke – aki vizsgázott polgári természetőr, akárcsak Csuba Erzsébet – elmondta, hogy Devecser határában a Sándor-majornál évekkel ezelőtt kibelezett hűtőszekrényeket találtak egy természetjárás során. Arra, hogy milyen környezetből kerültek oda, lehet következtetni, hiszen 10-12 darab volt ott. Ennyi hűtőszekrény nincs egyetlen háztartásban sem. Ez közel egy évtizede történt.

Káldi Géza szerint fontos a természet tisztelete

A természetjárók szerint jellemzően arról érzékelik a települések közelségét, hogy a turista úton egyre több a városból/faluból kihordott hulladék. Szintén évekkel ezelőtt történt, hogy a Molnár Gábor Parkerdőben a sípálya feletti területen lakásfelújításból származó törmelékeket és üres műanyag vödröket találtak annak ellenére, hogy a terület gépkocsival nem megközelíthető.

Garbai Gábor Celldömölk határában a közút mellett zacskóba csomagolva még élő kiskutyákat talált. Természetesen nem hagyta magukra őket, így az állatok megmenekültek. Csesznek határában kiéhezett vadász kutyára leltek. Somlóvári Attila vadász lett az új gazdája, akinél szeretetben, gondoskodásban volt része.

A Te szedd akcióban is részt vesznek, azt Bachstadt János és Dukán József Károly vezeti az egyesületen belül. A természetkárosításra is figyelnek, és szomorúan vették tudomásul, hogy néhány éve a Bakonyjákó határában lévő tőzikésben 200 négyzetméteres területen vágták ki az éger fákat és ezzel majdnem teljesen kipusztították a szigorúan védett kora tavaszi növényt. Szintén Bakonyjákó környékén történt, hogy a tőzikést a juhászok teljesen lelegeltettek vagy 4000 négyzetméteren két éve. Jelentették az esetet a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak.

Hány évre hagyja ott a lábnyomát a szemetelő?

papír törlőkendő lebomlási ideje 2-4 hét, banánhéj: 3-4 hét, újságpapír: 1,5 hónap, furnérlemez: 1-3 év

tejes doboz: 5 év, cigaretta csikk: 10-12 év, ónozott acél konzervdoboz: 50 év, gumicsizma: 50-80 év

alumínium konzervdoboz: 200-500 év (azonban újrahasznosítással kb. 6 héten belül új doboz készülhet belőle!), műanyag palack: 450 év, üveg: 1 -2 millió év (szintén pár hét alatt újrahasznosítható)

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás