Testvérvárosi gyerekek táboroznak Ajka vendégeként

Sokan azért is hajtanak egész tanévben, hogy eljöhessenek a balatonszepezdi táborba. A nyaralás jutalom, csak a legjobbaknak jár. Fekete Erika kísérő tanártól megtudtuk, mindenki boldog, ha lehetőséget kap, ezért egyik se fiatal sem hagyná ki a Balaton parti nyaralást. Ajka meghívására az idén harmadszor vakációznak az erdélyi Székelykeresztúr testvértelepülés fiataljai a város balatonszepezdi táborában.

A tábor július 10-től 17-ig tart, amelyre az idén 40 diák – 12 – 14 évesek – érkezett, hogy élvezze a napfényt, a Balatont és a programokat öt tanár felügyelete mellett. A gyerekek többsége először jött, de voltak néhányan, akik már másodszor jártak Balatonszepezden. Kandó Zsanett Anita pedig harmadszor kapta  meg a lehetőséget.

– Kiváló ez a hely, nagyon jól érzem magam. Rengeteg programunk van, sokat tanulunk. Engem minden érdekel, a történelem, a kultúra, a szép tájak. A környék mindezekben gazdag – mesélte Zsanett.

Fodor Árus Leóna először jár Balatonszepezden. Megtudtuk tőle, hogy nagyon várta az indulást. Tudta, hogy szép helyre jön. A tábor nagyon tetszik neki. Értékeli, hogy néhány helyről látszik a Balaton és a másik parton levő dombok. Jakabfi Bíró Csenge másodszor nyaral a táborban.

A lányok elmondták, hogy jártak a veszprémi állatkertben, felkeresték Ajka nevezetességeit, többször fürödtek a Balatonban, hajókirándulás is szerepelt a programjukban. Az estét a táborban töltötték, kosárlabdáztak, csocsóztak, ping-pongoztak, énekeltek. Fekete Erikától megtudtuk, hogy a táborozók a Petőfi Sándor Általános Iskola, a Berde Mózes Unitárius Gimnázium és az Orbán Balázs Gimnázium diákjai.

A szállás, az ellátás és a programok a résztvevőknek ingyenesek. Az együtt töltött hét remek csapatépítési lehetőség, a közös élmények hosszú időre összekovácsolják a csapatot. Az esti szabadidőt is együtt töltik. A csütörtöki Európa Uniós Napon az ajkai gyerekekkel együtt sportoltak, hallgattak előadásokat és versenyeztek. A vetélkedőn minden csapatba került ajkai résztvevő is.

Az uniós programon köszöntőjében dr. Horváth József, Ajka város alpolgármestere elmondta, fontos, hogy a testvérvárosi fiatalok ismerjék meg Ajkát, a térséget, a környék nevezetességeit és az itt élő kortársaikat.

Utassy István, az önkormányzat Művelődési, Oktatási és Sport Bizottságának az elnöke az uniós tagság előnyeiről szólva elmondta, hogy a közös kasszába minden uniós tagállam a gazdasági teljesítőképessége arányában fizet be, vagyis a leggazdagabb országok adnak a legtöbbet. A fejlesztésre szoruló régiókat segítik azért, hogy gyorsabban felzárkózhassanak. Magyarország sok támogatást kap az uniótól, ma már minden településen vannak közintézmények, amelyek uniós támogatásból újultak meg vagy épültek fel. Uniós taggá úgy válhat egy ország, ha elfogadják a felvételi kérelmét. Bizonyos feltételeknek meg kell felelniük a kérelmezőknek, például nem alkalmazhatnak halálbüntetést. Utassy István kijelentette, hogy Magyarországnak és a környező magyarlakta területeknek szükségük van az unióra, ugyanis így könnyebb  a kapcsolattartás az anyaország és a határon túl élő magyarok számára.

Gerencsér Hilda önkormányzati képviselő, a civil kapcsolatok tanácsnoka elmondta, hogy vannak, akik kifogásokat fogalmaznak meg az unióval kapcsolatban, többek között azt, hogy bizonyos országoknak sokat kell befizetniük, vagy a támogatott tagállamok közötti elosztást kifogásolják.

Az előadásokat vetélkedő követte. A gyerekek csapatokban versenyeztek, a tíz állomás feladatait a csoport tagjai közösen oldották meg. Egy-egy kérdés megválaszolása kisebb vitát eredményezett, de azért sikerült demokratikus döntéseket hozni, azt a választ jelölték meg jónak, amire a többség szavazott. A feladatokat a könyvtár három munkatársa, Tóthné Sebők Erzsébet, Mészárosné Veres Ildikó és Gombos Anikó állította össze. Az egyik állomáson képkirakás volt a feladat, az uniós államok térképét kapták a helyes megoldás után. Volt totó, ki kellett találni, hogy melyik uniós állam miben a legjobb és a megfejtés betűiből egy város nevét összeolvasni, valamint a csapatok tagjainak a történelmi, művészettörténeti és földrajzi ismeretére is szükség volt a helyes megoldáshoz.

A diákok kiválóan szerepeltek, a maximálisan elérhető 130 pontból a győztes csapat 124 pontot ért el, a második helyen holtverseny alakult ki, két csoportban is 121 pontot gyűjtöttek.

A szervezők ekkor értékelték a keddi rajzpályázatot is, amelyen Baksa Andrea, Kandó Zsanett, Kuti Martin, Dávid Márk, Szalai Kincső Noémi, Fekete Petra, Farkas József, Fodor Boróka és Tánczos Dorottya munkáját jutalmazták.

A programon részt vett Frank Nóra, az Európa a Polgárokért program koordinátora, aki elégedett volt a gyerekek tudásával. Ajka Város Önkormányzata  a Testvérvárosi Csereüdültetési Program címmel már harmadik éve nyújtja be a pályázatát az Európa a Polgárokért Program (2014-2020) Testvérvárosi Találkozók alprogram keretében az EACEA-hoz az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökséghez. Minden évben nyertek. Az idei évben a program megvalósítására 7500 eurót kaptak támogatásként.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás