Tökjó népi ételek sütőtökből

nosztalgias-tokos-delutan

. A tagok minden kedden délután találkoznak a közösségi házban. Szimeiszter Imréné klubvezető a kínálás előtt elmondta, hogy a sütőtök és alma felhasználásával készült saláták nem igényelnek főzést, ízletesek, könnyen elkészíthetőek, önmagukban is fogyaszthatóak, de megfelelők húsételek mellé, vagy akár reggelire vajas kenyérhez is. A recept is egyszerű, a nyers sütőtököt és az almát lereszeljük, adunk hozzá mézet és citromlevet, jól összekeverjük. A sütőtököt céklával is helyettesíthetjük. A klubvezető töktócsit is kínált. Annak elkészítéséhez reszelt sütőtök, só, bors, ételízesítő, liszt és tejföl szükséges. Az egészet összekeverjük úgy, hogy folyós legyen, mint a galuska tésztája, majd palacsintasütőben olajon sütjük mind a két oldalát addig, amíg barna lesz. Egy evőkanál masszából lesz egy tócsi. A klubnapra Vass Lajosné tökből készített édességet vitt. A nyugdíjasok tököt is sütöttek, kalácsot vittek.

Szimeiszter Imréné elmondta, decemberben részt vesznek a Dorner László önkormányzati képviselő által szervezett mindkét karácsonyi programon, valamint a klubban is megtartják az ünnepi rendezvényt, és az egyedül élőket is felkeresik. Januárban megtartják a hagyományos tollfosztást, amelyet sudrival zárnak le. A klub ápolja a falusi élet hagyományait és a gasztronómiai értékeket. Márton napkor ludaskását készítettek, de tartottak lecsófőzést, lekvárfőzést és gyakran készítik a régi falusi ételt, a kukoricaprószát, amit házi lekvárral kínálnak.

(ta)

gyj_nosztalgias-tokos-delutan-6666
Szimeiszter Imréné süti a töktócsikat

 

 

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply