Tollár bocsánatot kér és ezúttal fizet

Tollár Sándor alperes megsértette Kerekes Bálint felperes jó hírnévhez fűződő jogát, ezért a Győri Ítélőtábla – helybenhagyva a Veszprémi Törvényszék elsőfokú ítéletét – az alperest bocsánatkérésre és ötvenezer forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte.

Az indoklás megállapítja, felperesnek tudomására jutott, hogy alperest magánszemélyek felé fennálló kölcsöntartozások terhelik. Miután alperes korábban szerződéses jogviszonyban volt az Ajkai Szóval, Kerekes Bálint, mint a lapot kiadó Ajkai Média Nonprofit Kft. ügyvezetője, „Elhatárolódó nyilatkozat” címmel tájékoztatást jelentetett meg lapunkban a következő szöveggel: „T.S. korábbi megbízott ex-újságíró munkatársaitól és más magánszemélyektől több éve pénzt kért kölcsön, amit azóta sem fizetett vissza. Ajkai kocsmákban és más vendéglátó helyeken különböző mértékű tartozást hagyott maga után, melyeket szintén nem fizetett ki.

A károsultak az Ajkai Média Nonprofit Kft-t keresték meg követelésükkel, mivel évek óta nem jutottak hozzá pénzükhöz T.S. ígéretei ellenére sem. Az Ajkai Média Nonprofit Kft. jelen közleménnyel tájékoztatja a károsultakat, hogy nem áll módjában kiegyenlíteni T.S. eddig bejelentett, vagy ezután bejelentésre kerülő tartozásait, kocsmahiteleit, mivel nem dolgozik társaságunknál. Ezért megkérjük a károsultakat, hogy ne nálunk, hanem más, arra illetékes fórumokon, hatóságoknál érvényesítsék fennálló igényeiket. Társaságunk sem az elmúlt időszakban, sem a jövőben semmilyen felelősséget nem vállal T.S. tartozásaiért, és egyéb megnyilvánulásaiért.”

A közleményre válaszul „Válaszcikk kerekesnek” tárgymegjelöléssel alperes e-mailt küldött felperes munkahelyi e-mailcímére. Írásának mocskolódó megjegyzéseit 23 pontban sorolja az ítélet, megállapítja azonban, hogy ezek egy kivételével véleménynyilvánításnak minősülnek, amit „az a körülmény is alátámaszt, hogy valóságtartalmuk objektív szempontok alapján nem bizonyítható”.

Az elsőfokú ítélet ezen indoklását az Ítélőtábla is elfogadta, ennek alapján felperes magasabb összegű sérelemdíjra irányuló követelését elutasítva az elsőfokú ítéletet helybenhagyta: alperest kötelezte, hogy a sérelmezett írásban használt címre küldött elektronikus levélben adjon elégtételt a felperes javára, továbbá fizessen meg részére ötvenezer forint összegű sérelemdíjat.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás