A tömbházak nyolcvan százaléka már megújult Ajkán

Új arculat, energiatakarékosabb belső (Fotó: Györkös)

Hétezer-háromszáz társasházi lakásból több mint hatezret érintett eddig a felújítás a településünkön – tájékoztatta a jelenlévőket dr. Horváth József alpolgármester a Kossuth utca 10. szám alatti lakóépület energetikai korszerűsítési munkáinak ünnepélyes átadásán, amit december 11-én, a viharos időjárás ellenére megtartottak az épületnél.

Az összegyűlt lakókat Johanidesz Sándor, a terület önkormányzati képviselője köszöntötte az ünnepségen. Bevezetőjében megfogalmazta, hogy egy megszépült épület előtt állnak, ami azt bizonyítja, hogy a lakók vállalták a rájuk eső részt, ahogy Ajka Város Önkormányzata is, ugyanis az önkormányzat annak ellenére is támogatta a panel program megvalósulását, hogy központi támogatást nem kaptak rá.

A megújult tízemeletes kapcsán azt is hangsúlyozta a képviselő, hogy nemcsak arculatában vált szebbé, de energiatakarékosabb is lett az épület, amit a lakók a fűtésszámlájukon fognak észrevenni az új szigetelésnek köszönhetően.

Johanidesz Sándor után dr. Horváth József alpolgármester hangsúlyozta, hogy ez az első közösen átadott épület a Di-Fel Társasházkezelővel, ezért ragaszkodtak a rossz idő ellenére is a hivatalos formához.

Ám hosszú út vezetett idáig, ugyanis az elmúlt időszakban a társasházkezelőhöz tartozó épületek közül három nyolcvanlakásos tízemeletes, három hatvanlakásos négyemeletes, egy negyvenöt lakásos négyemeletes, három húszlakásos négyemeletes és egy huszonnyolc lakásos négyemeletes teljes felújítása is megtörtént, szintén az önkormányzat támogatásával, így sok száz család nyert el vissza nem térítendő támogatást a Kossuth utcai átadást megelőzően.

Az alpolgármester rámutatott, hogy a ház az 1970-es években épült, így már szükség volt a felújításra, amiben a homlokzat hőszigetelésén túl, a tető és a lábazat szigetelése, a nyílászárók cseréje, valamint a fűtéskorszerűsítés is megvalósult. Ez pedig az életkörülmények javulását és energiatakarékosságot is magával hozza az ott élőknek.

Az alpolgármester felhívta a figyelmet arra is, hogy 2002-től folynak a lakásfelújítások Ajkán, 2018 tavaszán pedig kiírják a visszamaradt épületekre is a pályázatokat, hogy ott is megtörténhessen a felújítás.

Zárásként Felber Zoltán, a Di-Fel Társasházkezelő vezetője a tervekről beszélt a jelenlévőknek, amelyek között szerepel több Futó utcai épület, a Sávház és a Szolgáltatóház felújítása is, ahol ismételten számítanak az önkormányzat partnerségére.

Az átadás a már hagyományos hordógurítással, szalagvágással és kötetlen beszélgetéssel ért véget.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás