A turizmus fellendítése a cél a testvérvárosi kapcsolat által

A pünkösdi hétvége évek óta hagyományosan a Somlói-bor és tócsifesztiválé városunkban, amelynek keretében Ajka mindig vendégül látja a testvérvárosok küldötteit. Ez idén sem volt másként, így összesen húsz delegált érkezett Weizből, Unnából, Székelykeresztúrról és Rovaniemiből. Lapunk ezúttal Esko Lotvonent, Rovaniemi polgármesterét kérdezte a magyar finn kötelékről.

Esko Lotvonen, Rovaniemi polgármestere

Járt már korábban Magyarországon, illetve Ajkán?

– Igen, már sokszor voltam Magyarországon, Ajkára első ízben tizenöt évvel ezelőtt látogattam el.

Tapasztalt-e változásokat a városban az elmúlt években?

– Szembetűnőek a változások. Sok teljesen új és megújuló félben lévő épületet láttam a kirándulásaink során. Szépek és rendezettek a parkok, illetve egyre bővül a kerékpárút hálózat is.

Rovaniemi nagyon sikeres város. Tavaly a Finn köztársasági elnök kitüntette a települést. Mi a titkuk?

– Ez természetesen egy hosszú folyamat és sok munka eredménye. Rengeteg időt és energiát fordítunk a turizmusra és a Mikulás-kultusz fenntartására. Már ötven éve tevékenykedünk ezen a területen, sok partnerrel együtt, pont ezért nagyon örülünk és büszkék vagyunk a kitüntetésre, mivel első ízben ítélték oda turizmus fejlesztéséért.

Hány turista keresi fel Rovaniemit évente?

– Hatszázezer vendégéjszakát tartanak számon jelenleg évente a hotelekben és természetesen működik az Airbnb szolgáltatás (online piactér, amin keresztül szálláshelyeket lehet kiadni és lefoglalni az interneten keresztül) is, amivel együtt megítélésem szerint mintegy hét-nyolcszázezerre tehető a turisták száma összességében, de ez a szám szerencsére évről évre növekszik.

Milyen területeken tudja elképzelni Rovaniemi és Ajka együttműködését a jövőben?

– Már vannak hagyományos kulturális csereprogramjaink, ezek természetesen fontosak és könnyű is velük eredményesnek lenni, mivel vérségi kötelék is van a finn és a magyar emberek közt, de természetesen folyamatosan keressük az üzleti együttműködés lehetőségeit is. Erről Schwartz Béla polgármesterrel fogok tárgyalni, hiszen például az ajkai turizmus fellendítését is meg lehetne célozni a testvérvárosi kapcsolat által.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás