Underground, avagy a fiatal generáció kultúrkocsmája

Horváth Réka kiállítása

Nagyobb városokban ismert fogalom a romkocsma, ami alternatív szórakozóhelyet jelent elsősorban fiatalok számára. Itt a kopott bútorok, a sör és a pogácsa mellé beköltözik a művészet. Az élénk éjszakai életben koncertek, előadások és kiállítások is helyet kapnak. Hasonló szórakozási lehetőséget szeretne meghonosítani Szabó Ágnes, a White Dog Cave Pub üzemeltetője, aki az idén költözött városunkba, hogy gyerekkori álmát valóra váltsa. A korábban is már a vendéglátásban dolgozó fiatal lány párjával közösen mindent egy lapra tett fel, és lelkesen munkához látott.

Azzal a szándékkal szerveztük meg a kiállítást, hogy közelebb hozzuk a fiatalokhoz a művészetet – hangzott el a „Szerelemcsütörtök-első ajkai párlat tárlat” nevű rendezvény megnyitóján augusztus 3-án. Az italok, sós péksütemények és a gyümölcstálak mellé értékeket is szeretnénk átadni egy olyan helyen, ahol a jövő nemzedéke gyakran megfordul. Éjszakai alkotótáborok zajlanak rendszeresen, könyvek sorakoznak a polcokon, röviden ezen a szórakozóhelyen az érték a mérték.

Horváth Réka grafikus (jobbról) és Szabó Ágnes a hely üzemeltetője (balról)

A rendhagyó kiállítást Horváth Réka grafikus, rajztanár nyitotta meg, aki röviden beszélt az esti program céljáról és a képeiről. Szándékosan álltak szembe a tradíciókkal, amikor egy otthonos, hétköznapi helyszínre szervezték az eseményt. Szeretnék, ha ezután a művészet itt is megjelenne és a műkedvelők magukba szívnák az energiákat, átélnék annak különleges feelingjét. A fiatal és őszinte tehetség vállalja azt a tényt, hogy depresszív alkatánál fogva akkor születnek a legjobb művei, amikor a legmélyebb lelkiállapotban van. Magánéleti válságai, gazdag belső érzelmi világa inspirálják az alkotásban. Az aktot nagyon kedveli, amit azzal indokol, hogy szerinte ezzel lehet leginkább hitelesen ábrázolni a „meztelen” valóságot, a külsőségektől mentes világot. Grafika, rézkarc, aquarelle, acrylic painting képeit csodálhatták meg az érdeklődők. Emellett kidolgozott egy pausz vegyes technikát is: üveglapokat illesztett egymásra közéjük pedig pausz papírt helyezett, elkerülve ezzel a sérülékenységet. A képeken három generáció nőtagjai láthatók, saját családját ábrázolta rajta.

Lévai Kamilla zongorajátéka nagyban hozzájárult az est sajátos hangulatához

A laza, könnyed hangulathoz hozzájárult Lévai Kamilla zongorajátéka, aki kellemes dallamokkal tette felejthetetlenné az estét.

A fiatal grafikus készített egy érdekes rajzot, amely hűen tükrözte a hely hangulatát, a jelenlévőket pedig arra kérte, lássák el kézjegyükkel.

A vendégkönyvben és a rajzon is otthagyták kézjegyüket a látogatók (képünkön Horváth Réka édesanyja)

A szervezők bíznak benne, hogy egy szép és tartalmas jövő vette kezdetét a kiállítással, ígérik, hogy a falak között ezentúl folyamatosan jelen lesz a művészet. Szeretettel várnak bárkit, aki kedvet érez ahhoz, hogy részt vegyen programjaikon, vagy szeretné bemutatni tudását. Az említett kiállítás augusztus 17-ig tekinthető meg, képek rendelésére és vásárlására is van lehetőség. Következő rendezvényük augusztus 19-én lesz, ekkor a Con Classe zenekar ad koncertet.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás