Vackor és társai a Mackó parádén

Mackókból és gyerekekből sem volt hiány a vmk József Attila utcai telephelyén.. (Fotó: Györkös)

Valahol egy másik dimenzióban létezik egy város, ahol csak játék mackók élnek. De nem ám akármilyenek! Éppen olyan érzésekkel, szokásokkal rendelkeznek, mint mi, emberek. A mackógyerekek sokat játszanak, a felnőttek kedvesek – békében él mindenki. Mackóvárosban nem telik el nap anélkül, hogy ne lenne valakinek születésnapja, ahová mindenkit meghívnak! Ilyenkor pezsgőznek és tortát esznek.

Zsohár Gabriella Eszter, az Ajka TV munkatársa osztotta meg a vendégekkel ezt a bájos mesét, amit még gyermekkorában álmodott magának – bár felnőttként sem nehéz elképzelni. Hiszen kinek ne lett volna hűséges társa egy kölyökmackó. Én is pontosan emlékszem az óvodáskori kedvencemre, jobban szerettem a kis barátomat, mint bármelyik játékbabát. Magammal cipeltem mindenhova, míg végül elveszítettem szegényt. Sokáig gyászoltam és soha többet nem volt macim, mert az úgysem lett volna hozzá fogható. Ha még mindig meglenne, biztosan büszkén csücsülne a többi 600 között a mackó kiállításon.

A négylábú mesefigurák népszerűsége remélhetőleg örökké fog tartani. Gondoljunk csak Balura, Micimackóra vagy a Marék Veronika által megformált Boribon sorozatra. De egészen biztos vagyok abban is, hogy sok kisgyerek ismeri Vackor, a „lompos, loncsos és bozontos, piszén pisze kölyökmackó” történetét. A Patakparti Óvoda Mazsola csoportja remekül be is mutatta Kormos István verses meséjét, ami mosolyt csalt a jelenlévők arcára.

A macikat csak szeretni lehet, na és tudományosan megvizsgálni..

Azt pedig szintén mindenki tudja, ha ott van Micimackó, egy csupor méznek is lennie kell a közelben! Mohos Tamás méhész hozott is magával facélia mézet kóstoló gyanánt az óvodás „kölyökmackóknak”, akiknek megmutatta a méhek „lakását”, az úgynevezett rajládát. A szakember közben adott néhány tanácsot az édes finomság fogyasztásával kapcsolatban: aki allergiás a parlagfűre, annak ajánlatos a kora tavaszi fajták közül válogatni, mert azokban nem található allergén! Az akácméz az egyik legkedveltebb hazánkban, kevés benne a cukor és allergiások is ehetik. Ellentétben a virágmézekkel, amikben viszont sok a gyógynövény, többek között kakukkfű, menta, hárs.

A kiállított játékok között akad németül „beszélő” és Mikulás sapkás is. A brumik február 9-ig korhatár nélkül megtekinthetőek a vmk József Attila utcai épületében.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás