VÁLASZTÁS’18 Percről-percre (cikkünk egész nap frissül!)

2018.04.09. 8.00: Fidesz-KDNP győzelem országosan és Veszprém megye mind a négy választókerületében is. Településünk országgyűlési képviselője innentől: Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP), akinek ezúton gratulálunk.

Információ: valasztas.hu

22.47: Bár hivatalos adatot még nem közöltek sehol, de többen tudni vélik, hogy megyénkben az összes körzetet a Fidesz jelöltjei nyerték.

19.39: Budapesten van, ahol még mindig kígyózik a sor.. Most jön még csak az igazán izgalmas rész.

19.14: 68,13 %-nál jár az országos mérleg, tehát 18.30-ig 5.365.581-en szavaztak. 19 óra előtt aki még eljutott a szavazókörökbe, vagy beállt az oda kanyargó sorok végére, az még szavazhat, de a később érkezőket már nem fogadják.

Információ: valasztas.hu

19.05: A 18.30-as adat szerint 15 953 ajkai szavazó járult az urnákhoz, ez a jogosultak 67,45%, így kérdéses, hogy Ajkán meglesz-e a 70%-os részvétel a maradék fél órában..

Szavazók a Veszprém megyei 3-as választókörzetből:

Szamosi Györgyné a vmk-ban szavazott egyedül. Az idősebb hölgy jelezte, hogy minden választásra elment eddig, mert szerinte így élhet  “állampolgári kötelességével” és kifejezheti véleményét is. Családjával is megbeszélte a voksolás fontosságát, akik szintén úgy döntöttek, hogy élnek a lehetőséggel a nap során.

18.21: Még mindig folyamatosan érkeznek a választók a 020-as ajkai szavazókörbe (Fekete-Vörösmarty Általános Iskola). Kollégánk szerint sor ugyan nincsen, de üres szavazófülke sem, hiszen lényegében egymásnak adják a kilincset (“tollat”) az érkezők.

18.11: A Veszprém megyei 3-as vk-ban 0,57 %-kal magasabb volt az eddig a részvétel, mint országosan. A 17 órai eredményeket tekintve 63.78 %-nál járnak a körzetben élők.

Szavazók a Veszprém megyei 3-as választókörzetből:

Az Agórán a szavazás napján sokan sétálnak, ülnek a padokon, hiszen az időjárás is igazán tavaszias. Két fiatal, Ákos és Kinga nemrég szavazott. Megtudtuk tőlük, hogy most először éltek a választójogukkal. Várták ezt a napot, azért is, hogy véget érjen a mocskolódás, a migránsozás. Őket ugyanis jobban érdekli az, hogy ha gyereket vállalnak, lesz-e miből felnevelniük, taníttatniuk, milyen lesz az egészségügy helyzete, a közbiztonság és el tudnak-e menni legalább kétévente nyaralni.

17.55: Kollégánk utánajárt, csak ma több mint 40-en kérték a személyi igazolványuk meghosszabbítását az ajkai Kormányablakban, hogy szavazhassanak. A hivatal az elmúlt 3 napban hosszított nyitva tartással várta az állampolgárokat.

17.50: Az országos részvételi arány kicsivel kevesebb lett az ajkainál, eddig a szavazók 63,21%-a élt állampolgári “kötelességével” a 17 órási összesítések szerint.

17.46: A 17 órás eredmények szerint Ajkán a választópolgárok 63,25 %-a, azaz 14.959 fő élt a szavazás jogával – tájékoztatta portálunknak dr. Jáger László címzetes főjegyző, aki jelezte, hogy rendkívüli esemény továbbra sem történt a választókörökben.

Szavazók a Veszprém megyei 3-as választókörzetből:

Tóth Mihályné lányával, Rozáliával ment szavazni Csingerbe (az ajkai 024-es szavazókör) kora délután. A nyugdíjas asszony kérdésünkre elmondta, hogy változást szeretne. Arra szavazott, hogy a fiataloknak legyen biztos megélhetést nyújtó munkalehetősége, itthon is tudjanak érvényesülni, gazdasági okok miatt ne kelljen külföldön családjuktól, idős szüleiktől, kisgyermekeiktől távol munkát vállalniuk. A nyugdíjas asszony szeretné, ha egy végigdolgozott életet követően az idősek is kapnának annyi pénz, amelyből meg tudnak élni. Tóth Mihályné minden választáson részt vesz, a parlamentin és az önkormányzatin is. Újságokból tájékozódik, mielőtt eldönti, kinek szavaz bizalmat. A programok, a választók életét megkönnyítő intézkedések érdeklik, nem az, hogy ki mit mond a másikra. Lánya szintén mindig szavaz, hiszen tudja, az akarata csak így érvényesülhet.

15.45: A Veszprém megyei 3-as választókörzetben 53.63 % volt a részvétel eddig, ami mindösszesen 0,01%-kal marad el az országos aránytól.

15.38: A szavazásra jogosult választópolgárok több mint fele járt már az urnáknál eddig országszerte. Ahogy a diagramon is látható 53,64 %-os a részvétel 15 óráig.

Információ: valasztas.hu

15.24: A 15 órás részvételi adatok szerint Ajkán a választópolgárok 53,44 %-a, egészen pontosan 12.638 ember ment el szavazni – számolt be portálunknak dr. Jáger László címzetes főjegyző, akitől megtudtuk, hogy  rendbontás, vagy bármilyen szempontból rendkívüli esemény nem történt a választókörökben. A jegyző úgy fogalmazott, hogy határozottan magas eddig a részvétel, szerinte a 17 órás összesítésnél lehet már látni, hogy 70 % fölött lesz-e a voksolók aránya.

Szavazók a Veszprém megyei 3-as választókörzetből:

Hosszas keresésre a belvárosban egy első választót is találtunk, aki válaszolt a kérdéseinkre. Az egyetemista fiú először az átjelentkezés mellett döntött, majd mikor olvasta az interneten, hogy mivel jár, úgy gondolta, egyszerűbb, ha szombaton felül a vonatra és hazamegy. Végülis Budapestről Tapolca nem a világvége. – Az egyetemen a tanárok meg a kollégiumban az idősebbek mindenkit a részvételre buzdítottak. Elmondták, hogy az ikszelés nagy felelősség, ezért alaposan tájékozódni kell előtte.

Neki, mint sok fiatalnak az is fontos, hogy az elfogadható program mellett a jelölt a szimpatikus legyen számára. Ma már a világhálón mindenkinek a megnyilvánulásai elérhetőek, így könnyű felkészültnek lenni. A fiatalok szerint a jó politikus érti, amit mond és úgy beszél, hogy mások is értsék, ha kell, elérhetik a választók, legalább egy szakterületen kompetens szakember, kiáll mások érdekéért, művelt, közvetlen és nem árt, ha mellette laza, vidám, jófej is. Az egyetemista hamar eldöntötte, hogy az általa elképzelt politikus képhez a Jobbik jelöltjei állnak legközelebb. A döntését a családjával beszélte meg, a barátokkal, diáktársakkal a politika nem szerepel a kedvenc témáik között. Az elmúlt egy hónapban a közösségi oldalakon ugyancsak megfogyatkoztak az ismerősei. Aki politikai tartalmat osztott meg az oldalán, azonnal törölte. Mint mondta, a politikai meggyőződés magánügy és azt sem posztolja ki, hogy mennyi az ösztöndíja, mi a bankkártyája pin kódja, vagy éppen ki  a barátnője. Ezentúl minden választáson részt vesz, azt elképzelhetetlennek tartja, hogy részt vegyen a politikában, viszont ha egy neki szimpatikus politikus kérné, hogy informatikai ismereteivel segítse a munkáját, örömmel tenné.

14.02: Kolléganőnk az ajkai 024-es szavazókörnél (Csingeri Közösségi Ház) jó hangulatról számolt be. Oda is folyamatosan érkeznek a szavazók. Sor ugyan nem alakult ki ottjártakor, de szerinte az emberek pozitív várakozással és reménykedéssel mentek voksolni. A számlálóbizottság szerint régen voltak már ennyien szavazni, mint most.

Szavazók a Veszprém megyei 3-as választókörzetből:

– Örülök, hogy végre választunk, várom az eredményt, az egész család ébren lesz, amíg nem tudunk meg mindent – válaszolta kérdésünkre egy hatvanas évei elején járó férfi, aki családjával érkezett szavazni Tapolcán. Jelezte, hogy várja a hétfőt, addigra talán megnyugszik mindenki és befejeződik a sárdobálás. Elszomorítónak tartja, hogy barátok, szomszédok vesznek össze azon, ki hova ikszel. Az mindenki magánügye. A középvezetőként dolgozó férfitől azt is megtudtuk, hogy kérte a dolgozókat, a munkahelyen ne politizáljanak. Szerinte a szavazófülkében kell véleményt nyilvánítani. Ő környezetvédő, ezért fontos volt számára, hogy melyik párt mit tenne ezen a téren, de meggyőződése, hogy a szélsőségeken kívül minden irányzatnak helye van a politikában. Szükség van jobb és baloldaliakra, liberálisokra, jogvédőkre, környezetvédőkre és leginkább hozzáértő gazdasági szakemberekre, ha a gazdaság működik, az emberek hosszú távon biztosítva látják a jövőjüket, más a hozzáállásuk a világ dolgaihoz is. Őket nem lehet majd migránsokkal fenyegetni, közmunkán tartani. Akkor az indulatok se csapnának össze választás előtt. Nem az volna a fontos, ki hova szavaz, hanem az, hogy milyen bútort vegyünk a kertbe, vagy hova menjünk kirándulni – fogalmazott.

13.58: Befutott a Veszprém megyei 3-as választókörzet aktuális eredményei is. 13 órakor 41.66 %-os volt a kerületi részvétel, ami alacsonyabb az országosnál.

13.46: A szavazókedv nem csillapszik országosan sem, a 13 órás összesítésre már a választópolgárok 42,32 %-a leadta szavazatát, ami több mint 3 millió 332 ezer voksot jelent.

Információ: valasztas.hu

13.35: Ajkán 13 óráig a választópolgárok 41,9 %-a adta le szavazatát a szavazókörök valamelyikében, ami számszerűsítve 9910 voksot jelent. Azt is megtudtuk, hogy 234-en kérték, hogy településünkön szavazhassanak, mert itt töltik a mai napjukat. Szőke Melinda irodavezető, a HVI vezető helyettese tájékoztatta portálunkat, hogy rendkívüli történés nem volt a városban eddig.

Szavazók a Veszprém megyei 3-as választókörzetből:

– Hetedik alkalommal szavaztam, mindig részt veszek a parlamentin, az önkormányzatin, sőt az időközin is, ha van, mondta egy sümegi középkorú nő. Családunk baloldali gondolkodású, én is erről az oldalról választok jelöltet. A program alapján döntök, nem a személyes szimpátia számít. A választási rendezvényekre is elmegyek. Most azonban csalódott vagyok, a migránsok, a kerítésbontás, meg kerítés nem lebontása volt a téma. Pedig engem jobban érdekel a könnyűipar helyzete, azon belül is a ruhaiparé. Varrónő vagyok és a családban még két varrónő  van rajtam kívül. Mióta tele van az ország rossz minőségű, de olcsó ruhaneműkkel, amiket kamionokkal hoznak be messziről, azóta a varrónők nem kellenek, a varrodák bezártak. Mi a dömpingáron kínált termékekkel nem tudunk versenyezni. A sok szegény ember meg csak azt tudja megfizetni. Hiába tudja, három hónapig tart, vagy addig sem. Amikor megszűnt a munkám, optimista voltam, otthon nyitottam varrodát, majd három hónap múlva rájöttem, nem megy. Nem volt már energiám, hogy naponta ötször elmagyarázzam, hiába ezer  forint volt a nadrág, akkor sem tudom száz forintért átalakítani. Nemrég volt osztálytalálkozónk, sajnos, lehangolóra sikerült. A 28 fős osztályból ketten dolgoznak a szakmában, a többi valahol szerel valamit vagy közmunkás. Ez is a szellemi értékek elpocsékolása szerintem.

12.55: Folyamatos a mozgás Ajkán, a belvárosban, hosszabb sorokat ugyan nem tapasztaltunk, de néhány percenként érkeznek az állampolgárok, hogy szavazzanak. A 015-ös szavazókörben, – amely a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ aulájában kapott helyett – voksolhatnak az átjelentkezők. Belőlük sincs hiány, hiszen az ország egész területéről érkeztek ma Ajkára választópolgárok a IV. Ajka Duatlon miatt.

11.34: Országosan a szavazók 29,93%-a járult eddig az urnákhoz, a veszprémi 3-as választókörzetben pedig 31.46 %-os volt 11 óráig a részvétel.

Információ: valasztas.hu

11.25: Városunkban délelőtt 11 óráig 7525-an mentek el szavazni, ami a jogosult választópolgárok 31,82 %-át jelenti – tájékoztatta portálunkat Szőke Melinda irodavezető, a HVI vezető helyettese, akinek nincs tudomása semmilyen  rendkívüli történésről a választókörökben.

10.50: Ajka 025-ös számú szavazókörében (ami a Rendeki iskolában kapott helyet) sokan döntöttek úgy, hogy a 11 órakor kezdődő mise előtt adják le a voksukat, ezért sor alakult ki a szavazóhelyiségnél, de a szavazatszámláló bizottság tagjai precízen kezelik a helyzetet. Kollégánknak többen jelezték, hogy délelőtt ugyan a kiskertben töltik az időt, de ebéd után mindenképpen elmennek szavazni.

10.09: A Veszprém megye 3-as választókerületben 14,94 %-os volt a részvétel reggel 9 óráig az index.hu információi szerint. (a valasztas.hu hol elérhető, hol nem)

9.50: Országosan reggel 9 óráig a választók 13,17 %-a szavazott, ami 1 036 849 főt jelent.

Információ: valasztas.hu

9.32: RENDKÍVÜLI! A valasztas.hu percek óta nem érhető el, úgy tűnik sokan [lennének] kíváncsiak a folyamatosan frissülő információkra.

9.26: Ajkán reggel 9 óráig 3480 választópolgár élt a szavazás lehetőségével, ami a jogosultak 14,71 %-át jelenti – tájékoztatta portálunkat Szőke Melinda irodavezető, a HVI vezető helyettese. Elmondása szerint rendkívüli esemény nem történt a választókörökben. Ez az arány a korábbi választásokhoz képest magasabb szavazati hajlandóságot jelez.

8.40: Veszprém megye 3-as számú választókerületében az országos mutatóhoz képest többen adták le a szavazatukat reggel 7 óráig.

Információ: valasztas.hu

8.15: A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint 7 óráig a szavazásra jogosultak 2.24%-a járult az urnákhoz országosan.

Információ: valasztas.hu

8.09: Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy milyen a szavazási kedv a szavazókörötökben, kattintsatok az alábbi linkre, ahol már csak a megfelelőt kell kiválasztani.

http://www.valasztas.hu/szavazokorok?p_p_id=szavazokorok_WAR_nvinvrportlet&p_p_lifecycle=1&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&_szavazokorok_WAR_nvinvrportlet_telepulesKod=003&_szavazokorok_WAR_nvinvrportlet_megyeKod2=19&_szavazokorok_WAR_nvinvrportlet_vlId=244&_szavazokorok_WAR_nvinvrportlet_telepulesKod2=003&_szavazokorok_WAR_nvinvrportlet_searchText=Ajka+%28Veszpr%C3%A9m%29&_szavazokorok_WAR_nvinvrportlet_megyeKod=19&_szavazokorok_WAR_nvinvrportlet_vltId=556

 

7.40: A választásra jogosultak 2,28 százaléka járult az urnákhoz reggel 7-ig Ajkán. Ez számszerűsítve 540 főt jelent a 23650 helyi választópolgárból – tájékoztatta portálunkat Szőke Melinda irodavezető, a HVI vezető helyettese. Elmondása szerint rendkívüli esemény nem történt az első órában a választókörökben.

Comments

comments

2 Comments

  1. “De Orbán a magyar néptől csalárd módon megszerzett legitimitását diktatúrája építésére használja. Mindent a bevándorlás megelőzésére fog, és erre hivatkozva felszámolja a civil társadalom hatalmat ellenőrző funkcióját és jogait. Már a választás éjszakáján kijelentette a kormányszóvivő, hogy be kell tiltani “a politikába beleszóló szervezeteket”. Csakhogy a civil társadalomnak joga van beleszólni a politikába, kontrollálnia kell a hatalmat.

    De Orbán nem tűr semmiféle demokratikus és jogállami kontrollt. Ki fogják találni, hogy a szabad és független sajtó nem a tájékoztatás funkcióját látja el, hanem “politizál”, ami nem megengedhető. Ezért a korábbi terveknek megfelelően létrehozzák majd a “sajtókamarát”, amely szabályozza a sajtó mozgásterét. Ez felszámolja a sajtó kormányzatot is ellenőrző funkcióját. Aki belép, az lemond a sajtószabadságról, aki nem lép be, az nem lehet sajtó.

    Ugyanez történik majd az összes szakma képviselőivel. Mussolini fasiszta államának mintájára korporációkba, hivatásrendekbe szervezik a szakmák képviselőit, amelyek felszámolják a kormánykritikát, a szabadságot, amelyekbe úgy lehet belépni, hogy a tagok lemondanak a polgári demokratikus jogaikról és elfogadják a kontroll nélküli hatalmat. A Fidesz támogatói és behódolói kerülhetnek be ezekbe, aki kívül marad, az elvágja magát attól, hogy a szakmájában dolgozhasson. Orbán totális kontrollt épít ki a társadalom fölött.

    Az biztos, hogy nem Magyarországot árasztják el menekültek, hanem magyar menekültek százezrei fogják elárasztani Európát és a világot. Különösen, amikor kiderül, hogy Orbán kivezeti vagy kiszoríttatja Magyarországot az Európai Unióból. Márpedig ez bekövetkezik azonnal, ahogy a kohéziós támogatások megszűnnek. Ez a gazember elfogadja a Nyugat pénzét, alakoskodik, és tartja a markát, miközben gyalázza Európa tisztességes polgárait és kormányait, az emberi méltóságra épülő Európai Unió intézményeit. Amikor nincs pénz, “angolosan” távozik, gyalázva és mocskolva nála ezerszer különb demokratikus népeket.”

    (Amerikai Népszava / Bartus László)

Hozzászólás