Vandálok nyomára bukkantak a túrázók

Vandálok a túraútvonalon... (Fotó: Györkös)

Az ajkai turistacsoportok egyre több alkalommal keresik fel a kilátókat, annál is inkább, mivel az elmúlt években számos építményt újítottak fel, illetve újakat ácsoltak, amelyekről lenyűgöző kilátás nyílik a környékre és a távolabbi vidékekre.

Legutóbb november 18-án Ozorai Sándor vezetésével a három éve megépített Fekete István kilátót tekintették meg gyalogos túra alkalmával. Mivel az író személye Ajkához köthető, ezért célozták meg a róla elnevezett magaslatot, amely Márkóról közelíthető meg a legegyszerűbben. A piros jelzés mentén haladtak a célig. Útjuk során a tanösvényt is érintették.

A Fekete István kilátó, egy a sok újonnan épített közül

A Kis-bükk-hegy 486 méter magasságban lévő csúcsához érve vandálok keze nyomát látták a természetet kedvelő túrázók. A kilátó mellett kihelyezett ismeretterjesztő tábla szétszakított arculata láttán elszomorodtak. Bizonyára a tulajdonos erdőgazdaság szakemberei sem gondolták, hogy szándékos rongálók is járják az erdőt. A keserűséget még az eldobált energiaitalos és sörös dobozok, illetve a műanyag zacskók, PET – palackok látványa is fokozta.

Hideg szél volt a kilátó tetején

Pedig a kulturáltan kialakított pihenő szalonnasütővel, erdei bútorokkal, sőt még szemetes kukával is fel volt szerelve. Végül is a magaslatról nyíló látvány kárpótolta a túrázókat, hiszen a Bakony hegyvonulatai és az őszbe borult erdő megannyi szépséget mutatott magából.  A kilátó tetejéről az eddig felkeresett helyeket felfedezték, sorra beazonosították.

Legközelebb a Molnár Gábor kilátóhoz szerveznek gyaloglást november 25-én Trieber Ágnes vezetésével. A túra hossza 16 kilométer lesz.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás