Védőszentjükre emlékeztek a bányászok

Ünnepséget tartottak a belvárosi Borbála szobornál (Fotó: Györkös)

A Bányászhimnusz harangjátékának elhangzása után kezdődött a 13. Szent Borbála napi megemlékezés az Agórán, december 3-án. Az ágazathoz kötődő civil szervezetek és a város minden évben megemlékeznek a bányászok védőszentjéről.

Ünnepi beszédében Győr Sándor, a Bányászokért Alapítvány elnöke elmondta, mindenki által ismert és elfogadott tény, hogy Ajkát a 139 évig tartott bányászati tevékenység emelte ki az elmaradott falvak sorából és tette fejlett ipari várossá. A bányászat fénykorában olyan időszak is volt, amikor egyszerre 4400 dolgozónak biztosított az ágazat munkát és megélhetést. Ajka az ország gazdasági fejlődéséhez is nagy mértékben hozzájárult. A bánya ugyan 2004-ben bezárt, de a város ma is büszke bányász múltjára, őrzi a hagyományokat.

Ajka Város Önkormányzata nevében a szobornál koszorút helyezett el Schwartz Béla polgármester és Pákai Péter képviselő, koszorúztak a Bányász Nyugdíjas Szakszervezet, a Bakonyi Bányász Hagyományőrző Alapítvány és a Bányász Hagyományőrzők képviselői. A megemlékezésen közreműködött a Bányász Hagyományápoló Nyugdíjas Klub énekkara.

A program az idén először Csingerben folytatódott, ahol a lV. Boldog Károly király kápolnában Bakos Frigyes esperes az élő és elhunyt bányászokért, azok családtagjaiért ajánlotta fel a szentmisét. Az istentiszteleten elhangzott, hogy a bányászok tudatában voltak annak, hogy lent a mélyben ezernyi veszély leselkedik rájuk, mégis vállalták mindazt, hogy az általuk kitermelt szén meleget adjon az otthonokba, lehetőséget az országnak a fejlődésre. A bányászok a veszélyek és a nehéz, együttműködést igénylő munka miatt összetartó közösség voltak. Ez az összetartás ma, a tevékenység befejeződése után is jellemzi őket. A misét követően a Csingervölgyért Egyesület tagjai mindenkit vendégül láttak a közösségi házban.

Padragkúton az emlékparkban a Borbála szobornál, a Civil Fórum Padragkútért Egyesület szervezett megemlékezést vasárnap délelőtt.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás