Világkörüli úton a magyar operett

Fotó: Györkös

A Magyar Zenés Színház március első három napjára hozta el az ajkaiaknak A cigánybárót, amit két részben adtak elő a vmk színháztermében, bérletes előadás keretében. A darab különlegessége, hogy Izraelben és Németországban is bemutatták. „A mesés történet és a gyönyörű muzsika elvarázsolja a nézőket a világ minden táján és nyugodtan mondhatjuk, hogy nemzetközivé vált a mi Cigánybárónk” – olvasható a színház honlapján. Az alapító művészek célja, hogy magyar szerzőket és műfajokat ismertessenek meg a zenekedvelőkkel.

Az operett az ifj. Johann Strauss és Jókai Mór ismeretségének gyümölcse, ami az író 18. században játszódó kisregénye alapján készült. De aki látta már a Szaffi címet viselő magyar rajzfilmet Dargay Attila rendezésében, annak szintén ismerős a történet. Barinkay Sándor (Turpinszky Gippert Béla) jegyben jár Arsenaval (Galambos Lilla), a „disznókirály” lányával, akit azonban soha nem vesz feleségül. Ellenben cigányvajdává választják, majd kiderül, hogy Szaffi (Vörös Edit) valójában nem egyszerű cigánylány, akit a jósnő nevelt fel, hanem az utolsó pasa lánya, hercegnői ranggal. A két fiatal, Sándor és Szaffi egymásba szeretnek, éppen úgy, ahogy Arsena és Ottokár (Laczó András). Végül mindegyikőjükről kiderül, hogy gazdag emberek így nincs akadálya egybekelésüknek.

Barinkay Sándor és Szaffi

Barinkay belépője és Szaffi dala a legismertebbek közé tartozik, amelyek a közönség soraiban nagy sikert arattak. Láthattunk csárdást, bécsi keringőt, hallhattunk többek között cigányzenét. A szereplők, a színház tánckara és a Váci Szimfonikus Zenekar gondoskodott róla, hogy mindez tökéletes összhangban működjön a színpadon. Szebbnél szebb jelmezekbe bújtatták a színészeket és a táncosokat, a díszlet, az eszközök, a kiegészítők is „jól szerepeltek”. Reméljük lesz még szerencsénk a társulat színvonalas előadásaihoz.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás