Weizi vendégszeretet – több tucat diák járt ismét a testvérvárosban

Fotó: Reinhard Gütl (Weiz)

Évek óta nagy népszerűségnek örvend az iskolák körében az egy napos osztrák kirándulás lehetősége, amikor a németet tanuló diákok, néhány kísérőtanárral ellátogathatnak Ajka testvérvárosába, Weizbe, a kinti városvezetés jóvoltából. Ez idén sem volt másként.

Két busznyi gyerek indult útnak október 6-án, hat tanárral a Borsos Miklós Általános Iskolából, a Fekete István – Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnáziumból, illetve a Laschober Mária Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolából, hogy felfedezzék a szomszédos Ausztria szépségeit és gyakorolják nyelvtudásukat.

Mint a korábbi években, idén is Bíróné Szabó Hajnalka és Bálintné Lipp Terézia nyelvtanárok szervezték meg és koordinálták az egynapos kirándulást, hogy minden zökkenőmentesen menjen a nap folyamán.

Népes delegáció a vendéglátókkal (Fotó: Reinhard Gütl, Weiz)

Bálintné Lipp Teréziától megtudtuk, hogy minden évben akadnak visszajáró tanulók, akik korábban már jártak Weizben, de idén nagyobb számban olyanok jelentkeztek, akik még nem jártak Ajka osztrák testvérvárosában.

Engelbert Maier, a testvérvárosi kapcsolatok referense fogadott bennünket, aki a zeneiskolába kalauzolta népes csapatunkat. Az igazgatónő üdvözlő szavai után az iskola kórusa és zenészei, illetve tanárai adtak elő nekünk egy fergetegesen jó műsort. Utána Erwin Eggenreich polgármesterhez vezetett az utunk, aki a városházán fogadta a diákok delegációját – számolt be lapunknak a nyelvtanár.

Játék az Energia Parkban

A csoport bejárta a várost és megismerkedett az Energiapark játszótérrel is. A vendéglátók ebédre invitálták a delegációt, délután pedig közös túrát tettek az Apfelwanderweg mentén, ahol az almaültetvényeket csodálhatták meg a fiatalok.

– A kirándulás célja testvérvárosunk megismerése mellett az is volt, hogy autentikus környezetben minél több német szót halljanak tanulóink. Több éve szervezem ezt a kirándulást, de évről évre meglep és meghat az a gondoskodás, fáradozás, ahogy vendéglátóink megszervezik számunkra a napot és időt töltenek velünk. Valóban nem üres frázis, hogy weizi barátaink nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az ifjú ajkai polgárok számára is tartalommal teljen meg a “testvérvárosi kapcsolatok” kifejezés – fogalmazott Bálintné Lipp Terézia az útról.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás