Zengett a harang hívó szóval István király ünnepén

Idén 210 éve készült el a tósokberéndi Szent István király plébániatemplom. Felemelő érzés volt részt venni az ünnepi szentmisén, amelyet a templom védőszentjének napján, augusztus 20-án tartottak.

Az 1807-ben elkészült templom a kor egyik legszebbje, amelyen a barokk és a klasszicizmus stílusjegyei egyaránt megtalálhatóak. A tágas tér monumentális falfestményeinek a látványa elragadja a templomba érkezőket. A hármas isteni erény a hit, a remény és a szeretet a szentély felett található. A Mária freskók közül a főkupolát díszíti Mária mennybevitelének ábrázolása. A kórus felett a papok és az apácák védelmezőjeként festette meg a számunkra ismeretlen festő Máriát.

A főkupola Mária mennybevitelét ábrázolja

Témájában, látványában kiemelkedik az oltárkép, amelyen Szent István király felajánlja a koronát és országát Szűz Máriának és a karjában tartott gyermek Jézusnak. A képet Vinzenz Fischer Itáliában tanult jelentős osztrák mester készítette. A templombelső az oltárokkal, szószékkel, keresztelő kúttal és szobrokkal együtt rendkívüli harmóniát láttat, amely elkápráztat minden látogatót, megteremti az áhítat nyugalmát. Mindez a híveknek és a mindenkori plébánosoknak köszönhető, akik sokat áldoztak az évszázadok alatt a tatarozásra, a restaurálásra.

A búcsúi körmenet a Szent István szoborhoz érkezett

Az idei búcsúi szentmise méltó volt a környék legszebb templomához. A Padragi Bányász Férfikórus és a Scola, a templom énekkara a Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola gyermekeivel, tanáraival lenyűgözte a híveket az egész szertartás alatt. Kanyárné Grünvald Petra karnagy, kántor többek között a Magyar István király és a Hol vagy István király című ritkán hallható népénekeket tanította be és dirigálta.

A szentmisét Szerenka Miklós veszprémi általános érseki helynök celebrálta Bakos Frigyes esperes, plébános és dr. Paksi Zoltán diakónus közreműködésével. A szentbeszédben Szent István király életének főbb állomásait, tetteinek fontosságát hallhatták a hívek. Szerenka Miklós hangsúlyozta első királyunk jelentőségét az államalapításban és a magyar keresztény egyház megszervezésében, amelyeket olyan erős alapokra épített, hogy napjainkban is áll, míg más népek már a feledés homályába vesztek. A végén az atya kitért Szent István király intelmeire is, amelyet fiához intézett, de jelenünkben sem vesztették érvényüket.

 

A körmeneten Szerenka Miklós, Bakos Frigyes és dr. Paksi Zoltán látható

A szentmisét követően a már hagyományos körmenetet tették meg a hívek a Farkas Tibor bódéi mester által készített Szent Istvánt ábrázoló szoborhoz. A tiszteletadáson a képviselő testület nevében Rieder András, Bella József és Kothencz János koszorút helyezett el a talapzaton. Majd a templom melletti téren a kenyér szenteléshez és a bor megáldásához gyülekeztek a tósokberéndi hívek, a búcsúi vendégek és a városvezetés tagjai.  Az áldást követően Schwartz Béla polgármester kereszttel jelölte, majd megszegte az új kenyeret.

A városvezetés is részt vett az ünnepi szentmisén

Ezután minden jelenlévőt kenyérrel és szentelt borral kínáltak az egyházközség tagjai. Közben régen látott ismerősök visszaemlékeztek az évtizedekkel ezelőtti búcsúi ünnepségekre, amelyet sokáig a környék legnagyobbjaként emlegettek. Körhinták és mutatványosok helyett napjainkra az egyházi ünnepségen kívül már csak a legendás búcsúi ebéd, a finom sütemény emlékeztet az egykoron nevezetes több napos ünnepségre.

                                                                                                                                                                  Cs.B.É.  

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás