Zöld konferencia izgalmas fejlesztésekkel

Ajkai delegáció a vendéglátókkal

Négynapos nemzetközi klímakonferencián jártak az önkormányzat munkatársai november első felében Unna testvérvárosi meghívására, ahol a környezetvédelemmel, a klímavédelemmel, valamint a városi és a tájrendezési zöld lehetőségekkel ismerkedtek meg.

Kéttagú szakmai küldöttség (Tóth Gergely és Pávlicz Péter) képviselte Ajkát az Essen ZecheZollvereinben tartott TWINS Nemzetközi Klímakonferencián. A rendezvény főszervezője Essen városa volt, ami Európa Zöld Fővárosa 2017-ben. A találkozón a Ruhr vidék nagyvárosai és azok testvérvárosai vettek részt.

A delegációk fő témaként a széndioxid csökkentésének felgyorsításáról és az éghajlatváltozásról folytattak interaktív kerekasztal-beszélgetéseket, workshopokat, aminek célja a térségben megvalósuló klímavédelmi és alkalmazkodási projektek bemutatása, illetve a tudásátadás volt a tapasztalatcserén túl.

Elektromos autók a Dortmundi Egyetem kutatólaborjában

Az ajkaiak számára különösen érdekesnek bizonyult a Ruhr vidék városait összekapcsoló 100 kilométer hosszú kerékpáros „szupersztráda”, amely révén jelentősen lecsökkentették a kinti városok kerékpárral való elérését. Lapunk kérdésére elmondták, hogy a konferenciára a küldöttség tömegközlekedéssel utazott, így megtapasztalhatták a különböző közlekedési hálózatok (vonat, elővárosi vonat, villamos, magasvasút, busz) összehangolását.

A kint tartózkodás ideje alatt lehetőségük nyílt az unnai projektek megismerésére is. Testvérvárosunkban jelenleg az egyik legnagyobb fejlesztés a Königsborn városrészben megvalósuló szociális szempontokat magába foglaló városrész megújítási program, ami sok hasonlóságot mutat az Ajkán hamarosan induló szociális városrehabilitációs tervvel. A városi energiaszolgáltatónál az elektromos autók rendszerébe és a hozzá kiépített töltőhálózatba, valamint az autókölcsönző-programba (E-Carsharing) szintén betekintést nyertek, sőt ki is próbálhattak egy e-járművet. Mindez hasznos tudás birtokába juttatta az önkormányzat munkatársait, hiszen városunkban a közeljövőben két elektromos töltőállomás is épül.

Magasvasút

Ellátogattak a városi fogyasztóvédelmi irodába a konferencia ideje alatt, ahol nemcsak fogyasztóvédelemmel, hanem környezetvédelmi tanácsadással és programokkal is foglalkoznak, segítve a lakosságot a szelektív szemléletben. Zárásként a felújított könyvtárban szereztek tapasztalatokat, ahol már automata könyvkölcsönzési rendszer működik.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás