Áprilisi kertek királynője: a tulipán

A rózsa után a tulipán az a sokszínű virág, ami szinte mindenki kertjében megtalálható. Nekem az egyik kedvencem, ahogy bizonyára még sokaknak. Egy csokor tulipán mindenkit feltölt pozitív energiával. A szépségén túl nagy erénye, hogy egyszerűen gondozható. Ha ősszel nem felejtettük el a gumókat időben a földbe rakni, akkor most eljött az idő, hogy gyönyörködjünk a csodaszép virágaiban. Ám aki elmulasztotta az őszi ültetést, az most már csak irigykedve nézheti a szomszéd tulipánjait, ő maga már elkésett. A hagymásoknak ugyanis a hideghatás elengedhetetlen a fejlődéséhez.

A tulipánhagymáknak minimum hathetes hideg-hatásra van szükségük ahhoz, hogy ki tudjanak hajtani és szépen virágozni. Abban az esetben, ha ez a nem történik meg, a tulipánhagymák nem kellően, vagy egyáltalán nem hajtanak ki, nem is virágoznak. A növénynek felsorolhatatlanul sokféle típusa létezik. A kecses liliomvirágútól a teltvirágún keresztül a papagájvirágún át a rojtos szirmúig számtalan különlegességet fedezhetünk fel közöttük. Nem beszélve a varázslatos színárnyalatokról. Lehetnek tűzpirosak, napsárgák, lilák, rózsaszínek, de akár hófehérek, vagy ezen színek keverékei is. Szinte lehetetlen felsorolni az összes fajtát és színt.

Volt idő amikor a tulipán a gazdagok kiváltsága volt, egyfajta státuszszimbólum. A legritkább és legdrágább fajtából egész Hollandiában időszakosan csak egy tucatnyi tulipánhagyma keringett, és ezek megfizethetetlenek voltak. Egy „Semper Augustus”-ért 10 ezer aranyforintot kértek a kereskedők 1637-ben. Ez akkora összeg volt egykor, amennyiből gond nélkül meg lehetett vásárolni egy nagyobb városi házat is Amszterdamban. Szerencsére ma már nem kell ekkora összeget elkölteni egy virághagymára. De Hollandia a mai napig a világ legnagyobb tulipántermelő országa maradt.

Ezt a kecses virágot akár kiskertbe, vagy teraszra, dézsába ültetjük, mindenképp üde színfoltja lesz a környezetünknek. A kertben akár évekig a földben maradhatnak a hagymák, de célszerű  három-négy  évente kiszedni őket, ezt az elvirágzás után tegyük meg, amikor már a levelei kezdenek elszáradni. A tulipánhagymák ilyenkor már biológiailag érettek, regenerálódtak, visszahúzódtak a talajba. Vigyázzunk, hogy felszedéskor a hagyma ne sérüljön. Kicsit szikkaszuk meg félárnyékos helyen és tároljuk nedvességtől óvva az őszi kiültetésig. Azzal számolnunk kell, hogy ha nem szedjük fel a hagymákat, minden évben kisebb termetű, és virágú egyedek fejlődnek, és így megvan a kockázata annak is, hogy lassan eltűnnek kertünkből tulipánjaink.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply