Az Év oktatója pincéreket képez

Varga Zoltán Az év oktatója

Az Év oktatója címet kapta a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarától a szakképzésben végzett hosszú idejű színvonalas munkássága elismeréséül Varga Zoltán, a Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium pincér szakoktatója.

Varga Zoltán csaknem két évtizede tagja a tantestületnek. Sok diák került már ki a keze alól, akik, mint az élet igazolta, bárhova kerültek, megállták a helyüket. A most véget ért tanévben a középiskola ötfős, szakácsból, cukrászból, felszolgálókból álló csapata megnyerte a Schnitta Sámuel emlékverseny területi elődöntőjét, az országos döntőben pedig a negyedik helyen végzett. Azóta már a szakmai vizsgájukon is túl vannak. Ketten ötössel, hárman négyessel zárták a tanulmányaikat. A nyolc végzős pincértanulóból heten a szakmában kívánnak dolgozni.

A szakoktató elmondta, hogy a pincérszakma komoly és összetett tudást kíván. Ismerni kell az eszközöket, milyen italt és ételt miben kell felszolgálni, ismernie kell az ételeket, amelyek a vendéglátóhely étlapján vannak, és ma már azt is egyre gyakrabban kérdezik, hogy a valamely táplálékallergiában szenvedő vendég fogyaszthatja-e azt.

Új ételek is jelennek meg, például a homár, az osztriga, a csiga, amelyhez az evőeszközöket szintén ismerni kell. A leendő pincérek konfliktuskezelést is tanulnak. A szakma a sokrétű tudás mellett komoly állóképességet is igényel. Egy műszak alatt akár 20 ezer lépést is megtehet a pincér, ami ugye jópár kilométer…

(ta)

Fotó: Gyarmati

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply