Étkezés egészségesen

A nyers táplálkozás előnyeiről, az egészségmegőrző, vagy helyreállító hatásairól beszélt előadásában Szabó Attiláné, a Gyógyító ételek főzőkör ételbemutatóján és kóstolóján október 31-én a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központban.

Az előadó elmondta, nehéz váltani egy teljesen másfajta táplálkozási módra, de aki elhatározta és betartja, hamarosan megtapasztalja a szervezetre gyakorolt jótékony hatást. Szabó Attiláné egy kérdést tett fel a hallgatóságnak, hogy a főtt vagy a nyers sárgarépa könnyebben emészthető? Legtöbben a főttre szavaztak, pedig a nyers a jó válasz. A főtt ételt, ha a szánkba vesszük, a szervezetünk enzimeket termel, hogy jól meg tudja emészteni, a nyersnél nincs ilyen. A főzésnél a vitaminok egy része megsemmisül.

Az előadó sokak tapasztalatát összegezve hozzátette, a friss és növényi étrend mellett energikusabbnak érzik magukat az emberek, frissebb a leheletük, kevesebb alvással is beéri a szervezetük. Bármilyen hihetetlen, mákos tésztát is lehet növényből készíteni.

Néhány napi csíráztatott hajdinát megmosunk, majd édesítőszerrel, barnacukorral, sztíviával elkevert mákot szórunk rá. Hajdina helyett reszelt cukkinit is használhatunk.

Az előadó a zöldturmixot is megkóstoltatta az előadás résztvevőivel. Többen kérték a receptet, amelyet mi is közlünk.

Zöld levelet, amely lehet spenót, sóska, petrezselyemzöld, kelkáposztalevél, karalábélevél, kínaikel, salátalevél, brokkolilevél, csalán, tyúkhúr, disznóparéj, pitypanglevél, céklalevél, sárgarépalevél, összeturmixolunk, ha édesen akarjuk fogyasztani citromlével, sztíviaporral, almával, ha sósan citromlével, fokhagymával, paradicsomlével izesítjük. Naponta kétszer fél liter fogyasztása javasolt.

Aki kedvet kapott más nyers ételek elkészítéséhez is, közlünk néhány receptet.

Édes mogyorókrém hozzávalói: beáztatott, vagy leforrázott datolya, sós földimogyoró összedarálva, kakaópor, alkoholmentes rumaroma, esetleg egy kis édesítőszer. Az egészet összedolgozzuk késes robotgéppel és már fogyasztható is.

Nyers céklasaláta. Alma, cékla, sárgarépa lereszelve, egyenlő arányban. Citromlével, szezámmagolajjal, sóval és egy kanál mézzel édesítjük.

Téli frissítő saláta. Apróra reszelünk 4 darab sárgarépát, két nagy fej lilahagymát összevágunk. Két dl napraforgó tejföllel összekeverjük, lehűtjük. Kenyérre, piritósra kenve pástétomként is finom.

Zellersaláta. Egy közepes zellert lereszelünk, 4-5 darab almával, 20-25 dkg darált dióval, ízlés szerint 1-2 citrom levével összekeverjük.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply