Jó szilvából finom a Tschweschpnfleckn

A nyár végi csendesebb, pihenéssel töltött időszak után szeptemberben hirtelen megsokasodik a tennivaló a kertben. A fákon alma, körte, őszibarack és szilva érik. A konyhakert pedig burgonyával, répával és hagymával szolgál télire. A gyümölcsök szinte egyszerre válnak zamatossá, szüretelhetővé a fákon, így bőven jut lekvárnak, kompótnak, gyümölcslevesnek való.

A szilvafa, melynek őshazája Kis-Ázsia, szinte minden családi háznál, vagy ház elötti portán megtalálható. Hazánkban huszonhárom államilag elismert szilvafajtát tartanak számon. A fa nem igényel különös gondozást, hiszen metszés és permetezés nélkül is megtermi gyümölcsét. Virágainak színe a fehértől a rózsaszínig változik. Sokféleképpen felhasználható, de nyersen is nagyon ízletes.

A jól beérett szilvából kitűnő lekvár készíthető. Évszázados hagyományokra tekint vissza a Tiszaháton, Szatmár-Beregben a szilvalekvár készítése. Cukor nélkül, hagyományos mozdulatokkal kevergetve órákon keresztül főzték, az itt termő furcsa nevű “Nemtudom”, vagy más néven penyigei szilvából, míg elérte a kívánt állagát. Számos egyéb felhasználási módja is van e sokoldalú gyümölcsnek. Fogyaszthatjuk főzve, gyümölcslevesekben, vagy bizonyos húsételekhez, például vadhúsokhoz. Mártásként vagy akár töltelékként is pikáns ízt ad az ételeknek. Készíthetünk belőle gyümölcssalátát is, de édességekben is megállja a helyét. Az aszalt szilva kitűnő rágcsálnivaló csemege a téli hónapokban.

Nem utolsósorban fontos energia-, vitamin-, ásványi anyag- és élelmirost-forrás. A szilvát  nemcsak hagyományosan édes befőttként fogyaszthatjuk, hanem ecetesen elrakva savanyúságként is megállja a helyét. Erre legalkalmasabb a besztercei szilva.

A magyar konyha kedvelt édessége a szilvás gombóc és a szilvalekvárral is tölthető derelye, vagyis a barátfüle. Magyarpolányban és Rendeken szilvaérés idején szinte kihagyhatatlan ételnek számít a szilvás flekni, vagy ahogyan ott mondják Tschweschpnfleckn.

Ezt a tradiciónális sváb ételt édesanyám is gyakran megsüti. Ő így készíti:

Hozzávalók 1 kiló burgonya, amit héjában megfőz majd krumplinyomón átpasszíroz. (Legjobb a lisztesebb fajta krumpli.)  500 dkg liszt, hozzáad 1 tojást, 2 kanál tejfölt, 5 dkg vajat, vagy zsírt és sót. Az egészet összegyúrja, hogy lágy tésztát kapjon. Közben a szilvát félbevágva kimagozza és megszórja kis fahéjjal. Ha savanyúbb a szilva, akkor cukros fahéjjal. A tésztát fél centire sodorja és négyzeteket vág belőle. Ebbe kerülnek a felezett szilvák. Félbehajtva, széleit jól lenyomkodva zsírozott tepsibe rakja és 25-30 perc alatt színesre süti. Ez az adag 15 db fleknihez elég. Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply