Készüljünk az ünnepekre idén „másként”

A „Gyógyító ételek, gyógyító gondolatok” előadássorozat és főzőkör utolsó délutánján, december 2-án már az ünnepi készülődés volt a fókuszban, ami nemcsak az egészséges süteményeket jelentette, hanem a lelki ráhangolódást is.

Szabó Attila lelkész, tanár a bizalom és a hit gyógyerejéről tartott előadást, melynek része volt a rossz szokásoktól való megszabadulás is. Ehhez azonban először fel kell ismernünk azokat a cselekedeteinket, melyek ártalmasak számunkra, veszélyeztetik emberi kapcsolatainkat, életminőségünket. Ha változtatni szándékozunk ezeken, akkor nem a szokásaink határoznak majd meg bennünket, hanem mi alakítjuk őket. Így visszanyerhetjük általuk emberi méltóságunkat. Mi sem időszerűbb döntés a vészterhes időkben, mint megszabadulni azoktól a káros, rossz tevékenységektől, melyek akár életünket is veszélyeztethetik. Szó esett még az AKARAT és a személyes helyzetértékelés fontosságáról, a jó döntésekről, a határozottságról, kitartásról.

Talán a családi körbe karácsonykor már új emberként léphetünk, az advent időszaka ad elég időt a megtisztulásra. Ehhez hozzájárul a bizalom, a bizakodó életszemlélet, amely gyógyerő, életminőséget javító tényező. A lét iránti bizalom, a dolgok természetes rendjébe vetett hitünk nélkül életképtelenek lennénk. Ez személyiségünk sziklaszilárd alapja, bizonyított tény, hogy az optimisták hosszabb életűek, mint a pesszimista beállítottságúak. Pedig a borúlátó szemléletmódon is lehet dolgozni, sőt, kell is. Ehhez azonban hinnünk kell valamiben, hiszen a hit biztonságérzetet ad, a valahová tartozás érzését erősíti.

A lelki útmutatások után a cukor káros hatásai kerültek előtérbe, amely nélkül is lehet finom, szemet és ízlelőbimbókat  gyönyörködtető süteményekkel várni a vendégeket karácsonykor. Hatalmas lépést tehetünk az egészséges életmód felé, ha a cukor helyett aszalt gyümölcsökből készült pépeket használunk ízesítésre. A gluténmentes alapanyagok használatával folytatva a kínálatunk kialakítását, máris rizslisztre, kókusz- vagy mandulalisztre cserélhetjük a szokásos „fehér lisztet”. Ugyanez a helyzet a tejjel is, számtalan alternatív tej létezik, és még ízesítésre is alkalmas a kókusz- vagy  a mandulatej.

Erről az eseményről több receptet is hazavihettek az érdeklődők, hogy otthon is kipróbálják a „muffint másként” vagy a „tortát egészségesen”. Jó készülődést az ünnepekre mindenkinek!

V.H.A.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply