Polgármesteri közlemény a Csónakázó-tóról

Tisztelt Ajkaiak!

Szinte az egész város előtt ismert, hogy jártunk a városligeti tóval:

a tóból a hínárt már az elmúlt évben nem sikerült eltávolítanunk, és az ez évi próbálkozásaink, miszerint az iszappal együtt kiszippantjuk, nem járt sikerrel. A helyzet súlyosságát csak fokozta, hogy ez a 100 millió forintot meghaladó munka akkor szakadt a város nyakába, amikor a különböző kormányzati elvonások miatt, mintegy 2 milliárddal csökkent a költségvetésünk. A tó állapota viszont nem tűr halasztást, ezért az azonnali beavatkozás mellett döntöttünk.

A szükséges hatósági engedélyeket beszereztük, a tó vizét az elmúlt héten leengedtük, és megkezdtük a meder kotrását.

A Széki Tavi horgászegyesület volt segítségünkre, nekik csak megköszönhetjük, hogy elvállalták ezt a munkát. Mi is sajnáljuk azokat az állatokat, amelyeket nem tudtunk áttelepíteni más víztározóba, de így is közel 1 tonna halállomány máshol él tovább. Több mint 10 teknőst is sikerült új helyre költöztetni. A horgászegyesület elhivatottságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy egyik társuk az életét veszélyeztetve mellig merült az iszapba, miközben a halakat mentette.

A horgászegyesületet és a városháza dolgozóit a közösségi média egy része szakszerűtlenséggel és állatkínzással vádolta meg. Velük nem kívánunk vitatkozni, mindenki el tudja dönteni, miért volt erre szükség. Azokkal viszont már vitába szállunk, akik a tó kotrására előzetesen felkért kivitelező szakszerűségét kérdőjelezik meg. Mi örülünk annak, hogy egyáltalán van kivitelezőnk, mivel 3 szervezet már korábban nemet mondott a felkérésünkre. Ugyanakkor ne csodálkozzon azon senki, ha a kivitelező azt veti fel, hogy ilyen légkörben nem kívánja a feladatot folytatni, vagy ha igen, még rátesz néhány 10 milliót korábbi ajánlatára. Nem hiszem, hogy az a helyes megoldás, ha egy hozzáértő cég munkáját azok kérdőjelezik meg, akik nem ilyen területen dolgoznak. Hagyjuk dolgozni a szakembereket, és segítsük azokat, akik tesznek is valamit a helyzet megváltoztatásáért!

Schwartz Béla polgármester

comments