Szívből jövő kompozíciók

Hatalmas sikert hozott Nótár László mesterszakács számára az idei, Stuttgartban megrendezett “kulináris olimpia”, amit akár szakács világbajnokságnak is nevezhetnénk. Az ajkai Mangó Étterem séfje a negyedik helyet gyűjtötte be, ételkompozíciói a főleg ázsiaiakból álló zsűri és a bíráló “laikusok” osztatlan elismerését vívták ki. Így két világbajnoki ezüst mellett már egy olimpiai negyedik helyezéssel is büszkélkedhet, ami látva a “szakma” jelenlegi színvonalát, bizony alapos tudást és felkészültséget feltételez.

Nótár Lászlóra az Ajkai Szó olvasói is emlékezhetnek, hiszen tavalyelőtt, Hosszú Ivett Kamillával együtt ők készítették el “Magyarország ételét”, a Belfegort. (Bizonyára sokan meg is kóstolták.)

A díj értékelése hétköznapi ember számára persze nem túl egyszerű dolog, mert ezen a területen is – csakúgy mint a profi bokszban – több szövetség és egyéb társulás létezik, amelyek ugyancsak megrendezik a saját világversenyeiket (talán elegendő, ha csak a nemrégiben elhunyt Paul Bocuse által alapított Bocuse d’Or-ra utalunk, amiben ugyancsak kiváló magyar séfek indulnak).

Az IKA/Culinary Olympics versenyt kétévenként szervezik meg. Ezúttal a Német Szakács Szövetség lehetett a házigazda, a helyszín pedig a stuttgarti vásárváros területe volt. A helyszínről érkező video-beszámolókat elnézve, óriási lehetett a hangulat. A szakmai kiállításokkal egybekötött eseményen  több mint 100.000 látogatót regisztráltak, akik 75 országból érkeztek, és a kiállítók száma is alig maradt 1500 alatt. Ez jóval több volt mint a két évvel ezelőtti számok. Nótár Lászlóval március 18-án láthatnak beszélgetést az Ajka Televízió Ajkai Tükör című műsorában.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply