Termesszünk otthon batátát

Hazánkban egyre elterjedtebb a batáta, vagy más néven édesburgonya fogyasztása. Az édesburgonya egy trópusi évelő zöldség növény, melynek levelei szív alakúak, termése hosszúkás, íze édes-fűszeres. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumóinak alakja hasonlít rá. Nem kíván nagy szakértelmet termesztése, könnyedén próbálkozhat vele bárki a kiskertjében.

Egyetlen gumó elég a szaporításához. A burgonyával ellentétben nem vetjük a gumókat, hanem palántákat ültetünk.  Ehhez nem kell mást tenni, csak kettévágni egy boltban vásárolt batátát és a vágott felével lefelé fordítva világos helyen vízbe állítani. Viszonylag rövid időn belül megindul rajta a hajtásnövekedés. Amikor a hajtások mérete eléri a 20 centimétert, azokat le kell vágni és egy üveg vízben szintén világos helyen kigyökereztetni. Egy félbevágott gumóról akár 15 hajtás is lejön. Az így kapott palántákat célszerű egy speciális ültetési technológiával, úgynevezett bakhátba rakni, amit fekete fóliával takarunk le.

Ügyeljünk arra, hogy a palánták 2/3 része kerüljön a föld alá és lehetőleg olyan helyet keressünk ahol egész nap éri napsütés. Folyamatosan öntözzük és tartsuk gyommentesen. A szétfutó indák levelei a nyár folyamán beárnyékolják maguk alatt a földet, megakadályozva az újabb gyomok növekedését. Július utolsó hetében öt napon át ne öntözzük az édesburgonyát, ezzel a szárazságsokkal sarkalljuk a növényt a fokozott gumósodásra. Betakarítani az első fagyok után lehet.

Az édesburgonya gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként, vagy főzelékként fogyaszthatjuk, de  édes sütemény, lepény is készülhet belőle. A batátának két alapvető fajtája van, az egyiknek világos szürke színű a húsa, a bőre pedig mély lila színű, íze a szelídgesztenyére hasonlít. A másik fajta húsa sötét narancssárga, az íze inkább a sütőtök ízére hasonlít.

Bármelyik fajta ültetésével is próbálkozunk egy biztos: rendkívül hasznos és gazdag tápanyagforrás mindkettő, kalóriatartalmuk azonban igen alacsony, így diétázók is bátran fogyaszthatják.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply