2017: az új imázs formálódik

evertekelo

A Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központban tartották január 6-án a hagyományos újévi fogadást, amelyen a városvezetők mellett az ajkai intézmények, cégek és szervezetek vezetői is képviseltették magukat.

A város vezetői, képviselők, cégvezetők és a szervezetek vezetői is részt vettek a rendezvényen

Az eseményen Schwartz Béla polgármester értékelte a 2016-os esztendőt, kiemelve a legfontosabb állomásokat, eredményeket és mérföldkövet majd szót ejtett az idei tervekről is. Kifejtette, hogy finanszírozási szempontból nehéz időszak áll a város, valamint az önkormányzat mögött, aminek ellenére mégis sikerült előrelépni.

– Az tény, hogy olyan megoldásokat kellett alkalmaznunk, amelyeket korábban nem. Megoldottuk azt a finanszírozási csodát, hogy egységnyi pénzeszközzel tulajdonképpen három forrást finanszíroztunk egyszerre és mind kielégítőre is sikerült. Ami a naturális teljesítményünket illeti, az jónak mondható. Persze elégedettek nem vagyunk, még akkor sem, ha több mint száz közlekedési létesítményt adtunk át az utóbbi évben – fejtette ki a polgármester, majd rámutatott, hogy 2002 óta már több mint ezer új parkolót létesítettek. A Városi Uszodát a 2016-os esztendő legnagyobb beruházásaként jellemezte.

– Az előző uszoda több mint harminc évet működött ideiglenes jelleggel és most sikerült olyan lehetőséget kapnunk, amivel ezt a beruházást végre tudtuk hajtani. Sok olyan egyéb, kisebb feladatot is megoldottunk, amelyek a város életében a következő években válnak nagy jelentőségűvé – fogalmazott a városvezető. Sok más mellett az egykori padragi szénbánya területét kisajátították, illetve a régi timföldgyári súlyfürdőt megvásárolták. A Műszertechnika Holdinggal jó megállapodást kötöttek.  Padragon szabadidőparkot, sport területeket és kulturális lehetőségeket kíván teremteni az önkormányzat, a Videoton pálya helyén pedig a városrész központja és egy bolgárkert lesz, míg a Városligetben lakóközpont épül. A volt timföldgyári területen rehabilitációs létesítményt képzeltek el.

Kersner Lászlót, az AE-Plasztik Kft ügyvezetőigazgatóját nyugdíjba vonulása alkalmával ajándékcsomaggal jutalmazták

Az egészségügy kapcsán Schwartz Béla rámutatott, hogy az ajkai kórház hírneve egyre jobb regionálisan és országosan is, még ha a helyiek nem is mindig így látják.

–A kórház a saját tevékenységét gúzsba kötött formában végzi, hiszen ebben a jelenlegi szabályozó rendszerben nem tudnak igazán olyan teljesítményt elérni, mint amilyet szeretnének. Minden kis részletkérdéssel a központhoz kell fordulni, de hát ennek ellenére is elérték a hírnév javulását – hangsúlyozta a polgármester.

Szinetár Dóra volt az est meglepetésvendége

A Városi Bölcsődével kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg még ki tudja elégíteni az igényeket a létesítmény, de a következő ciklusban szükségessé válhat egy új intézmény építése, mert gyakran már most is „késhegyen táncoló mutatvány, hogy melyik gyereket mikor tudják felvenni”. Az oktatás-blokkban Egyházi Andreát, a pápai tankerület igazgatóját külön üdvözölte Schwartz Béla. A városvezetés szerint megfelelő együttműködés várható az új KLIK-es vezetővel, így a hatáskörébe tartozó általános és középiskolai hálózat sokkal jobban működhet majd, mint a korábbi években. A polgármester a tósoki iskola megújulását is kiemelte és megköszönte az egyház segítségét. A középfokú szakképzést érintő nehézségekről beszélt, amiket hosszas egyeztetések után sikerült megoldani, így a szakképző iskolák minden képzési szakon indíthatnak oktatást a következő tanévben is.

A kultúra terén Ajka sokszínűségét szemléltette a városvezető.

– A habitusomnál fogva kikelek az ellen, ha Ajka kultúrájáról valaki lekicsinylően nyilatkozik. Sajnos hallottam ilyet nem egyszer. Ez arra vall, hogy az illető nem ismeri az ajkai kultúrának a jellemzőit, színességét, eredményeit és sikereit. Csak egy példa: Pápán a felnőtt színház bérletesek száma négyszáz, Ajkán pedig ezerkétszáz. Persze más lehetőségek is vannak, mi valamennyire büszkék vagyunk, köztük a Pannon Várszínházzal való jó kapcsolatra. Teljessé tették az életünket, amit Vándorfi László igazgató úrnak ezúton is szeretnék megköszönni – fogalmazott a polgármester, majd áttért a sportra.

Schwartz Béla polgármester értékelte a 2016-os évet

Kiemelte, hogy a Sportváros Nonprofit Kft. megalapítása nagy lendületet adott az ajkai sportéletnek. Új sportágak honosodtak meg, és néhány korábban jól működő szakosztály is újraindult. Így most már női röplabdacsapat, atlétika, női kosárlabda, vízilabda, jégkorong és hagyományos sportágak, mint amilyenek a küzdősportok, a kézilabda, vagy a foci is van a városban.

A Kosárlabda Akadémia elnyerte a Kosárlabda Szövetségnek az új csarnokára kiirt pályázatot, úgyhogy 2017-ben a Semmelweis utcában megkezdjük a kosárlabda csarnok építését. A vízilabdát már négy éve űzzük, nagyon szép sikereket értek el a Cápák, emiatt tudtuk felújítani az uszodát. Elnyertük a jégcsarnok építésének lehetőségét is, így a közeli hetekben hozzákezdünk a jégcsarnok fizikai megvalósításához, ahol 1800 négyzetméteres jégfelület várja a látogatókat majd. Egy hihetetlen nagy létesítmény lesz ez, igaz az ára is hihetetlen, 1,2 milliárd forint – sorolta az adatokat Schwartz Béla.

Utolsóként a gazdaságról beszélt. Hangsúlyozta, hogy Ajka igen jelentős egysége a Magyar Nemzeti Gazdaságnak, ugyanis a város állítja elő a nemzeti jövedelem egy százalékát, ami azt is jelenti, hogy a társasági adóban egy milliárd forintot érnek el a helyi vállalatok évente. Ebből a város hétszázmillió forintot használhat fel, de szükség is van a forrásokra a jégcsarnok, a kosárlabdacsarnok és a kézilabdacsarnok megépítéséhez.

– A gazdasági élet szereplői nagy mutatványt végeztek itt 2016-ban. A legnagyobb cégek a Le Bélier Zrt., a Mal Zrt., a Poppe & Potthoff Kft., a Bourns Kft., az Elektronika, az AE-Plasztik Kft. és a többiek, igen jó teljesítményről adtak számot.  2015/16-ban beruházásokat vittek végbe, ám a munkaerő alkalmazás jobbára már 2016-ra esett. A Mal Zrt. ugyan felszámolás alatt van, de az utódcégek folytatják a tevékenységüket, ami biztató a város számára. Minden gazdasági társaságra 2016-ban a legjellemzőbb momentum a munkaerőhiány volt. Nagyjából négy-ötszáz embert tudnának azonnal alkalmazni a vállalatok, de ennyi munkaerő nincs Ajkán. Az egyik cégvezető szerint a további működésnek a létszám az akadálya, ezért nem tudnak megfelelő termelési értékeket elérni. Ennek ellenére különböző megoldásokkal próbálkoznak a cégek. Van ahol munkásszállóban gondolkodnak, máshol akár a Dél-Vidékről is Ajkára szállítják az embereket – számolt be a városvezető.

Schwartz Béla hangsúlyozta, hogy a cégek 2017-ben 2-12 százalék közötti, vagy ennél még jóval magasabb árbevétel növekedést terveznek, ami a város szempontjából is lényeges a befolyó iparűzési adót tekintve. Az árbevétel növekedés mellett további tízezer négyzetméternyi csarnoképítés is várható idén.  Az ajkai vállalatok nemcsak pénzügyi támogatásokkal járulnak hozzá a város fejlesztéséhez, hanem szerepet vállalnak az óvodák és iskolák felújításában is.  A polgármester beszámolója alapján a Bourns Kft., illetve a Poppe & Potthoff Kft. jár ebben élen, míg a társasági adó felajánlásban a Poppe & Potthoff Kft. jeleskedik. 2016-ban 440 millió forintot utalt át a cég a jégcsarnok felépítésére a városnak. A Pannon Várszínház támogatását pedig a Kókai Kft, a Bourns Kft, valamint a Validus Trans Kft.vállalta fel, amit a városvezető külön meg is köszönt a vállalkozásoknak.

A gazdasági blokkot követően a 2017-es elképzelések bemutatása következett. Schwartz Béla szerint Ajka egy új időszak előtt áll, ezért új célkitűzésekre van szükség, amihez új formákat és eszközöket ildomos alkalmazni. Új erőforrásokról is beszélt, amit a fiatalokban lát. Az új generáció igényeit a városvezetés szerint észre kell venni csakúgy, mint a beáramló munkaerő szükségleteit, akiknek az albérlet vagy a bérlakás nélkülözhetetlen a letelepedéshez.

– Új momentumok, változások mennek végbe a város életében, ezekkel kalkulálnunk kell.  Közben Ajka dizájnja is megváltozott, színessé váltak a panelok, ám a városközpont felújítása is soron van, csakúgy mint az Alkotmány utca rendbetétele –  fűzte a többi tervhez Schwartz Béla. A városvezetés fontosnak tartja a városrészek fejlesztését is, így Padragon, Rendeken, Bódén és Bakonygyepesen is vannak célkitűzéseik, megvalósítandó feladataik. A Sportcampus bővítése, kialakítása szintén a 2017-es év programjának része, így mozgalmas esztendővel számolhat mind az önkormányzat, mind a lakosság. Egy új imázs megalkotására is elérkezett az idő. A városvezetés olyan települést képzelt el, amit az óvodavezetés és az óvodák már megalkottak. Egy várost, ami erőt, fiatal lendületet és az itt lakók kellemes érzéseit egyesíti.

A polgármester szavait igazolván a rendezvény egy Ajkáról készült kisfilmmel folytatódott, ahol az „új várost” prezentálták a készítők a megjelenteknek. A jövő Ajkáját, ami nyitott, segíti a fiatalok kibontakozását, dinamizmusban van és lendületet ad az élet minden területéhez az itt élőknek.

A pergő képsorok után Kersner László villamosmérnököt, az AE-Plasztik Kft. eddigi ügyvezető igazgatóját jutalmazta ajándékcsomaggal Schwartz Béla nyugdíjba vonulása alkalmával.

Az évértékelő rendezvény végén Szinetár Dóra produkcióját hallgathatták meg az egybegyűltek. A Jászai Mari-díjas színésznő és énekesnő egy képzeletbeli színházi utazásra vitte a közönséget. A műsort követően fogadáson vettek részt a meghívottak a kiállítóteremben.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply