A jó bor aranyat ér

Illusztráció

Kellemes, családias hangulatban zajlott a Csékúti Hegyért Egyesület bírálattal egybekötött vidám borkóstolója a padragkúti művelődési házban. Őstermelők, borkedvelők és lelkes amatőrök gyűltek össze, hogy meghallgassák a szakmai zsűri jó tanácsait, akik immár tizenöt éve ízlelik és minősítik a helyi borokat.

Mészáros László, az egyesület elnöke köszöntőjében ezúttal is kihangsúlyozta, hogy nem versenyről van szó ezen a délutánon, sokkal inkább szabadegyetem jellegű ismeret- és tapasztalatszerzésről. A Zabó Péter, Sasvári Gábor és Szigeti József alkotta szakmai zsűri ezúttal is hasznos információkkal látta el a gazdákat, akiknek köszönhetően huszonegy fehér és kilenc vörös bor mérettetett meg. A pontozásos értékelésen az illat, szín és a tisztaság egyformán vetett latba, de értelemszerűen az ízvilágon volt a fő hangsúly. A bírálás során kiderült, hogy a kénezés aránya okozza az egyik legnagyobb kihívást a gazdák számára, sem elsokallni, sem elhagyni nem lehet a megfelelő minőségű bor eléréséhez.

Az eredmények azonban még mindig a csékúti hegy adottságait és a borosgazdák tapasztalatait igazolják, hiszen a huszonegy fehérborból hat arany, kilenc ezüst, hat bronz, a kilenc vörösborból pedig három arany, négy ezüst és két bronzminősítés született.

P.L.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply