A legjobb színezőanyagok a természetből származnak

A tojás a termékenységnek, az újjászületésnek a legősibb jelképe. Fontos szerepe van a húsvéti étkezésben is, de a tojás színezése régre nyúlik vissza.

Leggyakrabban pirosra festették a tojásokat, ami a mágikus erejébe vetett hit miatt volt. Sok feltevés szerint pedig Krisztus vérét jelképezte.

Nagyanyáink idejében még  nem volt mindenféle tojásfesték, ám mégis megoldották a szép színeket. A természet számos tojásfestésre alkalmas anyagot kínál akár a kertben, akár a konyhában, csak nyitott szemmel kell járni. Az egyik legkönnyebb, de leglátványosabb tojásfestési technika a berzselés.

Olcsó, természetes, és a végeredmény is mutatós.Nem kell más hozzá csak vörös, vagy lila hagymának a külső héja. A hagymahéjtól függően csodás vöröses, barnás árnyalatokat készíthetünk. Minél több héjat használunk, annál sötétebb festőlevet kapunk. Nem kell izgulni, nem lesz hagyma ízű a tojás!

Ráadásul a tojásfehérje sem fog elszíneződni, mint egy festékes tojásnál, vagy ha mégis, mert esetleg elreped főzés közben, akkor azt nyugodt szívvel meg lehet enni.

Én az anyukámtól tanultam ezt a technikát és mindig így csinálom a tojásfestést. Számomra az így készült tojás nem csak egyedi és különleges, hanem egészségesebb is.

Nem kell attól tartani, hogy a mesterséges színezék átszivárog festés közben a tojás fehérjén, amit aztán nem szívesen eszik meg senki, és mivel számos virággal, növénnyel tudom díszíteni, így soha nem készül két egyforma.

Hogyan készül?

Gyűjtsünk össze zsenge, különleges formájú leveleket, esetleg virágokat a díszítéséhez. Minél többféle levelet, virágot gyűjtünk, annál változatosabb és szebb mintákat kapunk. Ezeket óvatosan nedvesítsük be, és simítsuk rá a száraz, tiszta tojásra. Egy nejlonharisnyát vágjunk kisebb darabokra, majd jó szorosan kössük rá a tojásokra. Figyeljünk arra, hogy szoros legyen a rögzítés, hogy ne szivárogjon a levelek alá a festőlé. Rakjuk fel főzni a tojásokat a hagymahéjjal.

Ne felejtsünk el rakni a vízbe egy kis sót és egy pici ecetet. A forrástól számítva még legalább 5-10 percig főzzük, majd hagyjuk a tojásokat a lében kihűlni. Ezután kivehetjük, vágjuk le a harisnyát, törölgessük meg, szedjük le a leveleket. Ha még fényesebb hatást szeretnék elérni, kenjünk be zsírral.

Ha szeretnénk kísérletezni más színekkel nyugodtan használhatunk minden olyan növényt, ami lédús, vagy élénk színű (cékla, spenót)…

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply