A magyar lírát ünnepeltük április 11-én

Varga Richárd produkciója nagy sikert aratott (Fotó: Györkös)

A Magyar Költészet Napját 1964 óta ünnepeljük József Attila születésnapján, április 11-én. Ezen a napon irodalmi estek, előadások, felolvasások, versmondó versenyek keretében emlékezünk egyik legnagyobb költőnkre. Néhány éve elterjedt, hogy városszerte verseket posztolunk a villanyoszlopokra, buszmegállókra vagy épületekre. Érdekesség, hogy Márai Sándor is ezen a napon született, bár öt évvel korábban. A jeles nap alkalmából több előadást is hallhattunk a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központban, illetve az intézményhez tartozó Városi Múzeumban.

„A Mindenséggel mérd magad!” felszólítás remélhetőleg minden költészetet kedvelő számára ismert József Attilától származó idézet. Varga Richárd verses-gitárestjének mottójául választotta ezt a címet, amit a költészet napján óriási sikerrel adott elő a magyar, történelem és drámatanár a vmk kiállítótermében. Műsorában a XX. századi magyar líra klasszikusai kerültek fókuszba, de ezzel együtt szerepet kapott a kortárs magyar irodalom, valamint néhány saját szerzeménye is. A tehetséges előadót szűnni nem akaró tapssal jutalmazta a közönség. Vélhetőleg sikerült átadnia a teljesség érzését, amit Weöres Sándor igen találóan fogalmazott meg: „Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.”

A Városi Múzeumban is több programot szerveztek a Magyar Költészet Napja alkalmából.

Muzsikált a Hársfa-trió a múzeumban

Április 10-én Rejtelmek címmel a Hársfa-trió: Györgyné Kollár Gabriella, György Zoltán és Papp Ferenc adta elő műsorát. A fellépők nagy átéléssel mutatták be híres magyar költőink verseit a Kaláka – Szélkiáltó – Sebő – SzerBusz együttes gyönyörű zenéivel. „Meséltek” a gyerekeknek és a felnőtteknek a játék öröméről, a közös éneklés erejéről. Elsősorban József Attila ismert verseit hallhattuk, de többek között azt is megtudhattuk, hogy Tamkó Sirató Károly jógát oktatott, Arany János pedig azt forgatta a fejében, hogy csizmadia inasnak is állhatott volna írás helyett. Miközben szólt a dal, a mondanivalóhoz illő képeket vetítettek a háttérben, néhány vers énekléséhez a közönség is csatlakozott.

Ajka Város Önkormányzata és a Bányász Kulturális Egyesület szervezte és támogatta a „Dallal a dalban” című műsort, amit április 12-én rendeztek meg. Utassy József Kossuth- és József Attila-díjas költő (1941-2010) megzenésített versei szólaltak meg a pápai Syringa együttes előadásában. Orgona László, a zenekar vezetője személyesen is jól ismerte a néhány éve elhunyt költőt, nyilván ennek köszönhetően mély átéléssel és alázattal mutatták be szép műsorukat. A programon Vajai Károlyné József Attila verseket szavalt, a Szépírók Társaságának tagjai pedig saját írásaikat osztották meg a jelenlévőkkel.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás