A transzzsírok az élelmiszeripar Frankensteinjei

Az energiát adó tápanyagokról tartott előadást Kindl Gábor egykori triatlonbajnok március 16-án a szabadidőközpont kiállítótermében mintegy 50 fős hallgatóságnak, akik között több jeles sportoló és sportvezető is helyet foglalt.

gyj izmos eloadas 7721

Kindl Gábor tavaly novemberben a Hawaii-on megrendezett Iron Man világbajnokságon szerzett élményeiről számolt be az érdeklődő ajkaiaknak, most pedig, mint sporttáplálkozástudományi szakembert is megismerhettük. Előadásának témája az örök karcsúság és a kirobbanó sportteljesítmények titkai, valamint az izomműködés biztosítása és az energiát adó tápanyagok voltak. A hallgatóság ízelítőz kapott a sejtek élettanáról, amely az élet alapja. Kindl Gábor az energiafelhasználást sejtszinten mutatta be. Elmondta, hogy sejtjeink a molekulák kémiai kötéseinek energiáját tudják felhasználni. A legfőbb energiát adó tápanyagok a szénhidrátok, zsírok és fehérjék. Az előadó kitért a fehérjék táplálkozástani jelentőségére, a vízben oldódó növényi élelmi rostok csodálatos hatására, és a transzzsírok veszélyeire, amelyeket az élelmiszeripar Frankensteinjeinek nevezett. Mint mondta, a koleszterinszint hatékony csökkentésének egyetlen egészséges módja a rendszeres testmozgás. Ideális, ha az ember életében az intenzív sporttevékenység, a család és a munka harmonikus háromszöget alkot.

A közel másfél órás előadás után hosszas beszélgetés kezdődött az elhangzottakról, a résztvevők elmondták saját tapasztalataikat, ami összefüggésben volt a hallottakkal. Az előadást szervezője, Ládi János és az előadó, Kindl Gábor legközelebb is várja a sportot kedvelőket minél nagyobb létszámmal.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply