A tudás hatalom

Fotó: Györkös

Infósok Viadala címmel hirdetett versenyt középiskolás diákoknak a Soproni Egyetem SKK Informatikai és Gazdasági Intézete, amelyre a Bródy Imre Gimnázium több csapata is nevezett. A megmérettetés nagyjából a felénél tart, ennek kapcsán érkeztek az egyetem oktatói településünkre, hogy egy roadshow keretében mutassák be intézményük szakjait és az adatgyűjtés informatikai jelentőségét a város több iskolájából érkező tanulóknak.

Soós Sándor egyetemi adjunktus és dr. Pödör Zoltán egyetemi docens nagyjából hatvan középiskolás fiatallal töltött együtt két tanórát október 13-án a gimnáziumban, hogy bemutassák a számítástechnika és a robotok egyre gyorsabb ütemű fejlődését és jelentőségét, illetve felhívják a figyelmet a megváltozó munkahelyek világára, ahol az emberi tevékenységet felváltja a technika.

Soós Sándor a Soproni Egyetemet mutatta be a fiataloknak

Soós Sándor előadásában rámutatott, hogy a későbbiekben a fiataloknak különösen felelősségteljesen kell majd szakmát választania, hiszen az informatika számos új munkahelyet teremt, így például egyre több gazdaságinformatikusra lesz szükség, viszont más munkák jelentősége csökkenhet. Ezért a továbbtanulás még inkább kulcskérdés lesz, hiszen csak az fog boldogulni, aki rendelkezik a megfelelő kompetenciákkal. Beszélt egyetemük sajátosságairól és részletesen bemutatta a versenyt is a jelenlévőknek, amelyben a négy ajkai csapat már a második fordulóban tart. Kiemelte, hogy 153 trió indult idén a kreatív megmérettetésen, ahol a tudás mellett bizony a jó ötleteket is értékeli a zsűri.

Dr. Pödör Zoltán az adatgyűjtésre pozitív és negatív példákat is hozott

Dr. Pödör Zoltán Miért gyűjtünk ennyi adatot? címmel folytatta a fiatalok tájékoztatását az informatika térnyeréséről. Hangsúlyozta, hogy az adatgyűjtésnek mindig célja van. A legtöbb eszköz pedig folyamatosan küld a felhasználókról információkat valakinek, valahová. Tehát elég egy bekapcsolt mobiltelefon, egy Facebook fiók, egy bankkártya, vagy egy szenzor, máris sok minden kideríthető. Kérdés, hogy miért gyűjtenek a cégek, szervezetek, intézetek információt? Lehet ez gazdasági, pénzügyi célból, marketing miatt, állami és közigazgatási nyilvántartás céljából, megfigyelési-ellenőrzési szándékkal, vagy akár tudományos és kutatási okok miatt is. Így elmondható, hogy pozitív és negatív hozadéka is lehet az adatbányászatnak, amit jó és rossz célokra is felhasználhatnak a hozzáértők. Mivel minden az informatika irányába tolódik, így egyes műveletek felgyorsulhatnak, hatékonyabbá téve a termelést, döntéshozatalt. Kényelmesebbé válhat az élet az okosotthonokban, okoseszközök használatával, de ugyanez a visszájára is fordítható, ha visszaélnek vele, hiszen ami az internetre felkerül, az ott is marad, ezért nem mindegy ki mikor milyen információkat oszt meg másokkal.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás