Ajka60 a kapcsolatok jegyében

Nagyszabású, kétéves versenysorozat indul 2018. január 1-jén, amivel Ajka várossá nyilvánításának 60. évfordulóját ünnepi a település, a városrészek bevonásával egészen 2019 végéig. A programsorozatról a Városháza hatodik emeleti nagytermében tartottak egyeztetést a szervezők, amelynek fő témája az egészség és a kreativitás lesz.

A városrészek megjelent képviselőit, az egyesületek tagjait és a versenysorozat koordinálását végző szakembereket Schwartz Béla polgármester köszöntötte a november 29-ei összejövetelen. Röviden ismertette a program lényegét, hangsúlyozva hogy mind a tíz városrészre (Babucsa, Csinger, Bódé, Padrag, Csékút, Tósok, Gyepes, Rendek, Bányásztelep  és Csikólegelő) számítanak a szervezők a versenyben. Kérte, hogy minden városrész válasszon ki egy képviselőt, akivel a szervezők és a helyiek is tartani tudják a kapcsolatot, ám ez a személy ne legyen önkormányzati képviselő a játék fair play jellege értelmében.

A versenyfeladatok kivitelezését tizenkét tagú zsűri értékeli majd két éven át, amelynek elnöke dr. Kocsis János Balázs, egyetemi docens, szociológus. Az alelnök maga a polgármester, a többi zsűritag pedig a városrészekből kerül ki területenként. A cél a városrészek aktivitásának figyelemmel követése és növelése.

Szőke Melinda, az Önkormányzati és Humánszolgáltató Iroda vezetője, a program egyik koordinátora a rendezvénysorozat vázát ismertette a jelenlévőkkel. Elsőként a megnyerhető pénzösszegekről beszélt – az első húsz, a második tizennyolc, a harmadik tizenhat millió forintot nyerhet, a többi helyezett négyet-négyet – majd rátért a program felépítésére, amiben az önkormányzat is szerepet vállal többek között helyzetfelméréssel, kérdőívezéssel és egészségügyi szűrővizsgálatokkal.

A tervezet szerint a városrészek kötelező feladata lesz a versenyben a településrész egy kijelölt terének a fejlesztése, videó-naplós kisfilm készítése a folyamatok dokumentálásaként, illetve a közösségi önkéntes munka fellendítése a területen. Fajsúlyos feladatként öt lehetőség közül hármat kell a résztvevő városrészeknek megvalósítaniuk. Készíthetnek néhány perces imázs kisfilmet, összegyűjthetik a helyi értékeket, szervezhetnek városrészi napot, vagy teret engedhetnek a fiataloknak közösségi alkotások készítésére. A versenyben lesznek szabadon válaszható elemek is, amelyek közül kettő megvalósítását várják a szervezők.

Objektív és szubjektív mutatókkal értékeli majd a versengő településrészeket a zsűri, a programsorozat kitalálói szerint a lakóhely meghatározza az ott élők kapcsolatait, ezért az lenne a fontos, hogy ezek a viszonyok elmélyüljenek. Mindez elősegíti a közösségi identitástudat létrejöttét, erősödését, a szociális háló rugalmasabbá válását, a segítségnyújtást és a generációk egymás iránti megértését.

A találkozón Péntek Magdolna, az Ajkai Közös Önkormányzati Hivatal Szociális és Igazgatási Irodájának vezetője, a verseny egy másik koordinátora a szűrővizsgálatokról tájékoztatta a résztvevőket, ami szintén a verseny része, hiszen az ötletgazdák fontosnak tartják az egészségtudatos életmód népszerűsítését és a prevenciót.

Zárásként a városrészek megjelent tagjai tették fel kérdéseiket és jelezték észrevételeiket az Ajka60! koncepcióval kapcsolatban.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás