Ajkai galambászok a legjobbak között

Galambok.. (Illusztráció)

Magyaróvári Ottó lengyel hiúz tojó galambja kiállításgyőztes lett a Galamb és Kisállattenyésztők Egyesülete által szervezett kiállításon. Noszlopy József román kopasznyakúja ugyancsak a legjobbnak bizonyult a saját kategóriájában. Mindkét tenyésztő ajkai és a kiállítás rendszeres résztvevője. Már korábban is értek el jó helyezéseket.

A január 20-ai hétvégén, Csabrendeken az iskola tornacsarnokában 70 tenyésztő több, mint 600 kisállatát mutatta be. A nagy érdeklődés mellett zajló két napos rendezvényt 1980 óta tartják meg. A kiállítást több százan látogatják. Elmennek a tenyésztők is, akik szívesen válaszolnak az érdeklődők kérdéseire és egymásnak is adnak tanácsot.

Noszlopy József és román kopasznyakúja (Fotó: Tisler)

Réfi János titkártól megtudtuk, az egyesület létszáma 30 fő körüli, többen az idősebb korosztályhoz tartoznak, de érdeklődnek a fiatalok is. Tenyésztő bárki lehet, a legfontosabb, hogy mielőtt belekezd, tisztázza magában, hogy a tartással kapcsolatos folyamatos feladatok ellátása belefér-e a napirendjébe, képes-e arra, hogy folyton tanuljon, fejlődjön, valamint tudja-e biztosítani a megfelelő tartási körülményeket. A galamboknak lehetőleg déli fekvésű, száraz, nem huzatos helyre van szükségük.

A gondozást szakkönyvekből meg lehet tanulni, állatorvostól is lehet segítséget kérni, de a tenyésztők is ellátják egymást tanácsokkal. Sokan foglalkoznak postagalambokkal. Egy zalaegerszegi galambász már ezer kilométerre is röptette az egyik állatot. Azt ma még nem tudják, a galamb hogyan talál haza akár bekötött szemmel is. Úgy gondolják, hogy a Föld mágneses kisugárzása hat rájuk.

 

Magyaróvári Ottó a kiállításgyőztes galambbal (Fotó: Tisler)

Magyaróvári Ottó lengyel hiúzt, alföldi bugagalambot és parasztgatyást vitt. A tenyésztő a közel száz galambja ellátására napi egy órát fordít, de ha ideje engedi, szívesen tevékenykedik az állatok körül. Minden fajta más gondozást igényel, de a tenyésztő, aki figyeli az állatát és érti a jelzéseket, rájön, mik az igényei. Nála egy ritkaságot is láthattak az érdeklődők, vörös pikkelyes hiúzból ugyanis Magyarországon még kevés van.

Noszlopy József román kopasznyakúja szintén kiállításgyőztes lett. A tenyésztő elmondta, hogy a galambot tudomása szerint a Dunántúlon rajta kívül ketten tenyésztik. A kiállításon az állat színét, formáját nézik, hogy mennyire felel meg a szabályoknak. A tenyésztő ma már unokáit is tanítja a felelős állattartásra.

A tenyésztést már gyermekkorban is el lehet kezdeni némi szülői segítséggel. A 16 éves Kamondi Bence mondén és parlor pergő galambokkal mutatkozott be. Hajnalban fél ötkor kel, hogy az iskolába indulás előtt gondoskodjon kedvenceiről. Bence Devecserben él és az Ajkai Szakképző Iskola és Kollégium, Bánki Donát Intézményegységének diákja.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás