Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet

Ili néni lánya és veje körében (Fotó: Györkös)

Apró virághajtások az udvaron, muskátli a „tisztaszoba” ablakában, rend és friss, házi sütemény az asztalon. Ez fogadta a vendégeket Móricz Istvánnénál, vagy, ahogy a Somogyi Béla utcában ismerik, Ili néninél január 29-én, akit 90. születésnapja alkalmából keresett fel és köszöntött a városvezetés.

A jó kedélyű, idős hölgy alkalomhoz illő öltözetben, de rendkívül fitten az ajtóban várta látogatóit, rácáfolva a tényre, hogy mikor is született. Van, aki örök fiatal marad, akárhány éves is. A nénihez dr. Horváth József alpolgármester és Péntek Magdolna, az Ajkai Közös Önkormányzati Hivatal Szociális és Igazgatási Irodájának vezetője érkezett kollégáinkkal, hogy virággal és miniszteri oklevéllel köszöntsék a jeles napon lánya és veje jelenlétében. Az alpolgármester felidézte a néni életének legfőbb állomásait, amelyet a szépkorú asszony örömmel, meghatódva fogadott.

Ili néni Burucs Ilona néven, 1928. január 27-én, Kislődön látta meg a napvilágot. Három fiútestvére született, két öccse máig él. Édesapja bognár volt. Kislányként az elemi iskolát Devecserben járta ki, mert oda költözött a család. Jó tanuló volt, ezért az elemi után a négy polgári osztályt is elvégezhette. Az iskola befejezése után gépírónőként helyezkedett el egy ügyvédi irodában. A nénitől megtudtuk, hogy a gépírást autodidakta módon, magától tanulta meg.

A férje devecseri volt, a településen ismerkedtek meg, ugyanis Móricz István kereskedőként dolgozott egy vegyes kereskedésben. A pár 1951-ben házasodott össze, utána költöztek Ajkára, mikor megszűnt az a bolt ahol István dolgozott. Két gyermekük született, Lujza és István. Ili nénit a gyermekek cseperedésével a Bőrdíszműben kezdték el foglalkoztatni, onnan is ment nyugdíjba. Jó kézügyessége volt, mindig szeretett kézimunkázni, főleg kötni (máig megvannak a kötött meleg zoknijai otthon).

Az emléklapot és a virágot dr. Horváth József alpolgármester adta át

1955-ben költöztek a Somogyi Béla utcába, állatokat tartottak, kertet, szőlőt műveltek. Ili néni még a mai napig is kertészkedik, kapál és természetesen nagyon szereti a virágokat, A férje 1983-ban, 57 éves korában, vakbélgyulladásban halt meg. Pár évvel korábban a nénit is műteni kellett, akkor oldalkocsis motorral vitte szeretett férje a kórházba.

Ili néni ellátja magát, rendszeresen főz, két éve karácsonykor még az ő bejglije került a családi asztalra. A gyermekeik és családjaik látogatják, de unokái és dédunokái külföldön élnek. Nagyon szeret olvasni, a Nők Lapját mindig megveszi, naponta keresztrejtvényt fejt és sorozatokat is szívesen néz.

Az egészségi állapota megfelelő, komolyabb betegsége nincs, ezért jó időben gyakran bemegy a városba, busszal a temetőbe, vasárnaponként a templomba. Vallja, hogy a jó szomszédság áldás. Születésnapja alkalmából a család meglepetés ünnepséget szervezett neki, ahol minden szerette jelen volt.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás