Alkotások fából, örömmel, szeretettel

Művész és alkotásai (Fotó: Györkös)

Marótiné Farkas Klári Kislődön élő fafaragó, népi iparművész Múlt, jelen, jövő című kiállítását nyitotta meg a község polgármestere, Somogyi Anna november 17-én, a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központban.

Köszöntőjében a kislődi polgármester méltatta az alkotó életútját. Elmondta, hogy Klári múltja nem az eltűnt időt jelenti, hanem egy biztos alapot, élet- és munkakedvet, amelyet a szülői házból hozott és amiben élete folyamán meg tudott kapaszkodni. A szép és az alkotás iránti vágyat édesanyjától örökölte, aki szabadidejében horgolt, kötött és az akkor még különlegesnek számító gobelint készített.

A pályaválasztáshoz érkezve Klári úgy gondolta, hogy aktív éveiben maradandót szeretne alkotni, ezért porcelánfestő vagy üvegcsiszoló szeretett volna lenni, csakhogy a komoly túljelentkezés miatt nem sikerült bejutnia egyik szakmára sem. Ekkor jelentkezett esztergályosnak. Édesapja fafaragással is foglalkozott, egyszer megkérte őt, hogy faraghasson az egyik munkájába. Később az alapokat is elsajátította. Tanulmányai befejezése után családot alapított, de a munkahely, a gyermeknevelés és a háztartás mellett is szakított időt egy-egy szép tárgy elkészítésére. A fordulatot az hozta, amikor 2008-ban megszűnt a munkahelye.

A felszabadult idejét már az alkotással tölthette. Készített dísztárgyakat, használati eszközöket. Faragott széktámlát, tükörtartót, tároló dobozokat, sőt sodrófát, nyaklánc medált, szobrokat. Az első önálló kiállítására sem kellett sokat várni. Noszlopon 2009-ben mutatkozott be. A Kislődi Egyháztörténeti Gyűjtemény megnyitójára az alapító Markója László plébános emlékére, aki szintén foglalkozott fafaragással, emléktárgyként keresztet és vallási témájú alkotásokat készített.

Kialakította a saját stílusát, de tudásvágya kielégítésére beiratkozott a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület hagyományőrző Tiszafa csoportjába, ahol megismerte a bakonyi pásztorfaragást, a motívumokat, azok jelentését. Ajkán 2012-ben nyílt első önálló kiállítása és állandó résztvevője az Ajka Tárlatnak is. A Veszprém Megyei Népművészeti Egyesülettel évente többször mutatja be alkotásait, Kislődön a falunapon is bemutatkozik minden évben.

A népi iparművész címet 2015 decemberében érdemelte ki. Azóta is készíti zsűrizésre váró tárgyait és arra törekszik, hogy minél több értéket adjon át az utókornak.

A megnyitón közreműködött Vörös Jánosné zenetanár és Tiborcz Erik. A kiállítás december másodikáig látogatható.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

 

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás