Boldog születésnapot, Néptáncosok!

Fotó: Györkös

Közel 100 táncos mutatta meg, hogyan mulat 40. és 60. születésnapján az Ajka-Padragkút Táncegyüttes. A gálaműsorra meghívást kapott minden, valaha volt ajkai, padragkúti táncos, hogy együtt idézzék fel az elmúlt évtizedeket.

Üveges Sándor, a táncegyüttes egykori kísérőzenekarának, a Doromb együttesnek az alapítója köszöntötte fel először az ünnepelteket. Nyitógondolataival a negyven évvel ezelőtti kulturális viszonyokat tárta fel és köszönetet mondott azoknak, akik „1977-ben mertek egy virágzó, élő néptáncegyüttest a betonkockák közé álmodni”. Legelsőként Lémon Györgyöt és Somogyi Lajost említette, „akiknek köszönhető: hogy akár széllel szemben is létrejöhetett az Ajka-Padragkút Táncegyüttes”. Majd Oravecz Edit és Németh Lajos tevékenységét méltatta, akik az első komolyabb sikereket érték el a tánccsoporttal, a külföldi fellépésekkel pedig igazi összetartó közösséget kovácsoltak a tagokból. Végül köszöntötte „azokat, akik Lajoséktól, majd egymástól is átvették a stafétabotot: Kiss Pistit, Cilát, Hefit, Cimbit, Szabó Csabit, Kádár Nácit, és most Ramasz Lacit.” Legutolsó köszöntése pedig a háta mögé irányult. „Azokhoz, akik ott igazgatják egymás ruháját a kulisszák mögött és izgatottan várják, hogy színpadra léphessenek.”

Elsőként az alapító tagokat láthattuk, akik a ’60-as évek elején Illés Sándor, majd Malomvári Miklósné vezetésével táncoltak a csoportban. E napon tunyogmatolcsi lánytáncukat elevenítették fel. A múltidézést az együttes senior csoportja folytatta moldvai táncokkal, melyet a csoport vezetője Fodor Eszter állított össze. Utánuk a jubilálók jelenlegi táncosai mutatták be a Kalotaszeg című koreográfiájukat. Az összeállítás a tájegység falvainak és legjelentősebb adatközlőinek táncait ölelte át árnyjáték kíséretében. Ezután felvételről láthattuk Fülöp László és Heffler György egykori csoportját. A vetítés során a jelenlévőkben elfeledett emlékeket idézett fel a múlt e néhány képkockája. A nosztalgikus pillanatokat Kovács Norbert Cimbi egykori csoportja követte a színpadon.

Cimbi az évtizedes művészeti vezetése mellett kialakította az utánpótláscsoportok egymásra épülő rendszerét, így megalapozta az ajkai néptánc folyamatos fejlődésének lehetőségét. Munkájával igazi értékteremtő közösséget hozott létre. Egykori tanítványai ma is táncolnak, együttest vezetnek, díjakat nyernek. Ebben ő maga is példát mutatott, hiszen a Népművészet Ifjú Mestere és Örökös Aranysarkantyús Táncos. A kerek évfordulóra egykori tagokkal két hónapon át készült a vajdakamarási koreográfiával. Ezután vajdaszentiványi kamara előadásban láthattuk a Csánitz családot, akik a néptánc generációkon átívelő hatását is példázzák. A szülőket a tánc szeretete fűzte össze, később családot is alapítottak, gyermekeik tőlük tanulták meg az első táncos lépéseket. Utánuk a 2000-es évek elején újjáalakult néptáncegyüttes lépett színpadra, akiket kezdetben Szabó Csaba, a Népművészet Ifjú Mester, Fülöp Ferenc Díjas Táncos irányított, majd felkérte Kádár Ignác Nácit az együttes művészeti vezetésére.

Náci, aki a Népművészet Ifjú Mestere és Örökös Aranysarkantyús Táncos, másfél évtizeden át szélesítette a csoport tánckincsét és nyert országos elismeréseket egyéni, kamara és együttesi kategóriában. Egykori táncosai Ramasz Lászlóval, a jelenlegi művészeti vezetővel gyakorolták be Ignác egyik első koreográfiáját a születésnapi ünnepségre. Ezt követően az egész estén zenei kíséretet biztosító Zagyva banda bodrogközi muzsikáját hallhattuk.

A zenekar közel tíz éve járul hozzá az ajkai táncegyüttes színpadi megjelenéseihez, ezért zenéjük elengedhetetlen fűszere volt a jubileumi eseménynek. A zenei programot ünnepi pillanatok váltották fel amikor Cimbi és Ramasz László az egykori oktatóknak és együttesvezetőknek köszönték meg a munkát. A vezetők közül Gaschler Beáta, Cimbi, Nagypál Anett, Náci, Szabó Csaba és Ramasz László szatmári táncokból adtak elő szabad improvizációt.

A mesterek után az Ajka-Padragkút Táncegyüttes jelenlegi táncosait láthattuk a színpadon Ramasz László Örökös Aranysarkantyús Táncos művészeti vezetésével. Ezzel az alkotással Koreográfusi III. díjat szerzett Ramasz László november elején Tatabányán az V. Agora Országos Koreográfus Versenyen.

A darab az egykor Mócs környékén élő, az együttesnek is kedves táncos-zenész adatközlő táncát vitte színpadra Moldovan Nicodin emlékére címmel. Az együttesek versenyén az ajkai néptánccsoport tagjai a Kiemelkedő tánckari teljesítmény különdíjat is megkapták. A 60 év során és a jelenben elért eredmények is bizonyítják, hogy az alapítók munkája maradandó, céljaik, törekvéseik tovább élnek a jövőben is.

A fináléban a jubileumát ünneplő Ajka-Padrgakút Táncegyüttes mindenkori tagjai mezőségi össztánccal búcsúztak a közönségtől. Az ünnepelteket hajnalig tartó táncház és a Zagyva banda muzsikája várta.

Ramasz Vanda

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás