Diabétesz Világnap nagy érdeklődés mellett

Fotó: Györkös

„Élj okosan! A diabétesz kézben tartható.” Ezzel a szlogennel hirdették az idei Diabétesz Világnap eseményeit. Az ajkai Diabétesz Klub már hetedik alkalommal szervezte e jeles naphoz kapcsolódva ünnepi rendezvényét a Kaszinó nagytermében.

Vallerné Horváth Andrea, az Életet az Éveknek Ajkai Nyugdíjas Klubok Egyesületének elnöke nyitotta meg az ünnepséggel egybekötött szakmai napot, amelyre 280 érdeklődő érkezett. A városvezetés nevében dr. Horváth József alpolgármester üdvözölte a résztvevőket. Megköszönte a szervező klubnak, hogy évről évre felhívja a figyelmet korunk e rendkívül elterjedt, alattomos betegségére.

Dr. Vándorfi Győző belgyógyász, diabetológus, a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület alapítója és elnöke

A Diabétesz Világnapot minden évben november 14-én ünnepeljük. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek a nevéhez köthető az inzulin 1922-es felfedezése. A Világnapot a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és tagszervezetei 1991-óta rendezik meg világszerte.

Az ajkai klub országosan is élen jár abban a munkában, amelyben felhívják a figyelmet azokra az intő jelekre, amelyek a későbbiekben visszafordíthatatlanokká válhatnak. Így rendkívüli jelentősége van azoknak az ismeretterjesztő, figyelemfelkeltő előadásoknak is, amelyeket a világnapi rendezvényeken szerveznek.

Dr. Nagy Marianna neurológus főorvos előadása közben

A prezentációk előtt Mező Jánosné klubvezető emlékezett az eltávozott társakról. Majd dr. Vándorfi Győző belgyógyász, diabetológus, a Vanderlich Egészségcentrum ügyvezetője, a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület alapítója és elnöke a diabéteszről, a kezelés lendületes fejlődéséről beszélt általánosságban. Dr. Nagy Marianna neurológus főorvos, a Neuropátiás tünetek a diabéteszben címmel tartott előadást. Érelváltozások mellékhatásai a diabéteszben címmel dr. Széll András érsebész főorvos tájékoztatta a hallgatóságot. Géfin Kornélia dietetikus a helyes táplálkozásra hívta fel a figyelmet Diétás tanácsok címmel.

Az előadók és a meghívott vendégek a megterített asztalnál

Az előadók a szakmaiságon túlmenően nagyon fontos, de egyszerűnek látszó tényekre hívták fel a figyelmet, amelyekkel nap, mint nap találkoznak. Tanácsolták, hogy felkészülten kell felkeresni a rendeléseket. Tüneteket, a szedett gyógyszereket, a felmerülő kérdéseket már odahaza össze kell írni, mivel a fehér köpeny láttán hajlamos az ember leblokkolni, amely hátráltatja a diagnózis megállapítását. A terápiát pontosan be kell tartani. Ha sikertelennek érzi valaki a kezeléseket, vagy olyan mellékhatásokat érez, amelyeket addig nem tapasztalt azt is el kell mondani. A doktor a megszerzett tudása és a tapasztalata alapján többnyire tudja a választ a felmerülő problémákra.  A gyógyítás eredményessége érdekében az orvos és a páciens közötti bizalom elsődleges fontosságú. Tanácsolták, hogy ne higgye el maradéktalanul senki az interneten olvasható tuti gyógymódokat, mert előfordulhatnak olyan mellékhatások, amelyekkel kárt okozhatnak magukban.

A nagy érdeklődés a téma iránt bizonyította, hogy igényt tartanak az emberek ezekre az előadásokra és egyre jobban odafigyelnek az egészségükre. A színvonalas prezentációk pedig továbbgondolásra késztetnek.

Sikert aratott a tánckar az első fellépés alkalmával

A programot kulturális műsor színesítette Kanalas Mártonné, Preiningerné Csatári Mária, Szimeiszter Imre közreműködésével. A rendező klub meglepetéssel is készült. Szépen koreografált táncot adtak elő az asszonyok, akiknek ez volt az első fellépésük, amely csapatmunka eredményeként valósult meg. A megterített asztaloknál mindenki fogyaszthatott a rendezvény közben a tagok által készített különféle süteményekből és zsíros kenyérből.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás