A díszmadár nem dekoráció a nappaliban

papagajkiallitas

Hangos cserregés és madárfütty fogadta a Kaszinóba látogató érdeklődőket. A Monorról érkező Németh család 33 fajta papagáját hozta magával a kiállításra. Ideális hétvégi kikapcsolódás volt minden korosztály számára az egész napos program.

Németh Roland, Nemes papagáj tojóval

Nagyon sok gyermek nézte végig kíváncsian a kalitkákban ugrándozó, vagy az ülőbotokon pihenő tojókat és hímeket. Kitűnt közülük Kokó, a 27 éves Maluku Kakadu. Az 52 centiméteres madárból egy-két példány van az országban. Vagy a gyönyörű tollazatú Nemes papagáj, mely nagyon eltérő tulajdonságokat mutat, például náluk a tojó színes, a hím zöld. A bátrabbak fotózásra vállalkoztak Bellával, a szép és hatalmas Ara papagájjal. Szelídsége miatt közel engedte magához az idegen embereket, de simogatásról szó sem lehetett, mert az szigorúan a gazdi kiváltsága. Népszerű volt a megunhatatlan arcfestés, a madár formájú lufi, és a vattacukor. Aki szeretett volna kézbe venni és megsimogatni egy papagájt, választhatott magának az egyedi készítésű kézműves termékekből.

Kokó, a 27 éves Maluku Kakadu

Németh Rudolf madarász szerint csupán a külsejük miatt nevezik a papagájokat díszmadaraknak. Szépek, mutatósak, különleges színekben pompáznak. Ennek ellenére ne a nappalink dekorációjára használjuk őket, mert sokkal többre van igényük annál, mint hogy egész nap bezárva ücsörögjenek. A róluk való gondoskodás nem merülhet ki abban, hogy ellátjuk kedvenceinket táplálékkal és friss vízzel. Az egyik legokosabb madárfaj, csak a holló előzi meg a ranglistán. Nagyon jól taníthatóak, emellett sokan közülük képesek hangokat utánozni, vagyis ahogy mi emberek szoktuk mondani: tudnak beszélni. A tulajdonosoktól megtudtuk azt is, hogy gyakran kézzel nevelik fel a kicsiket, ezért nagyon ragaszkodnak a gazdáikhoz. Ezt mutatja az is, hogy a szelídebbek a család nappalijában laknak, természetesen szabadon, hiszen a szobatisztaságot is gyorsan megtanulják.

Bella, az Ara papagáj, gazdájával, Németh Nellivel

Ezek a színes szépségek akár ötven évig is élnek, ezért nagyon meg kell fontolnia annak, aki ebbe a kedvtelésbe vágja bele a fejszéjét. Nagyon felelősségteljes, hasonló a gyermekről való gondoskodáshoz. Ki gondolná, hogy sok madár egygazdás, vagyis csak az érhet hozzá, akit jól ismer. Egyes példányok képesek a tollukat is kitépni, ha új helyre kerülnek. Okos és érzékeny kis élőlények.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás