Disznóvágás sváb módra

Még a nap sem kelt fel amikor negyed hatkor egy kis négytagú csapat Töltl János ajkarendeki művelődésiház-vezető vezetésével elindult Kertára. Választásuk egy 202 kg-os kocára esett,amit magukkal hoztak Ajkarendekre.

Immár kilencedik alkalommal szervezett hagyományőrző disznóvágást az Ajkarendekért Egyesület január 14-én, szombaton. A disznóvásárláshoz nyolcvanezer forint pénzbeli támogatást a Német Nemzetiségi Önkormányzat nyújtott. A nagy nap előtt napokkal már megkezdődött a lázas készülődés. A férfiak a szükséges eszközöket, a katlant, az üstöket, a forrázó teknőt, rendfát, vagy ahogy a svábok mondják rénfát, és minden kelléket az udvar kijelölt, védett helyére hordták, majd az asszonyok lesikálták, lemosták, amit kellett. Gondoskodtak a disznó feldolgozásához szükséges fűszerek, kellékek beszerzéséről is.

Szombaton hét óra után, mire megérkezett a nap főszereplője, már készen várta a tiszta fateknő és a forró víz egy alapos fürdéshez. Hiszen egy főszereplőre ne mondhassa senki, hogy mocskos disznó!

Pörzsölés és alapos tisztítás után sváb szokás szerint rendfára került a coca a két hátsó lábánál fogva. Idén Fáskerti József segédkezett a gyors és szakszerű feldarabolásban. A disznófej levágása után a bontási folyamatok következtek, majd a tartósító műveletek szerint csoportosítva folytatódtak a különféle párhuzamos tevékenységek. A bontás után maradó kisebb húsrészeket lebőrözték, a bőrök egy része abálásra került és a hurka vagy a disznósajt alapanyaga lett, míg a lebőrözött szalonnát felkockázva, a kisebb húsdarabkákkal és egyéb húsokkal összedarálva, kolbászkészítéshez használták fel. A Nándi féle rendeki kolbászhoz 20 kg kolbászhús lett bekeverve. Míg a férfiak kint dolgoztak, addig az asszonyok szorgosan pucolták bent a hagymát, fokhagymát, készítették elő a friss májat a bőséges böllér reggelihez. Közben megtisztították a zöldségeket a gulyásleveshez, előkészítették káposztát a töltött káposztához, és a pecsenyének valót az esti vacsorához. Idén a nemrég elkészült kemencében is sültek a finomságok. Rainiss Andrea, az Ajkarendekért Egyesület elnöke felügyelte a munkálatokat és gondoskodott arról, hogy a hidegben senki ne fázzon. Sváb szokás szerint a disznó patájából kínálta körbe pálinkával a dolgos férfiakat. De a forralt bor és a tea sem hiányzott melegítő italként.

Mire minden elkészült, este hat órára jöhetett a nap fénypontja, a disznótoros vacsora. A gulyásleves, töltött káposzta, sült véres hurka, májas hurka, Nándi féle kolbász, és pecsenyehús. A sok munka után mindenkinek jólesett a megérdemelt lakoma, és a jó balatoni, somlai, és rendeki bor. Egy kis beszélgetésre is volt idő a vendégekkel.

Mindenki nagyon sokat dolgozott, és jól elfáradt a nap végére, de megérte, hiszen amit most vágtak disznót, azt be kell osztania az egyesületnek még az év számos eseményére, hogy sokáig élvezhessék, és fogyaszthassák még így együtt ezeket a finomságokat.

A disznóvágás olyan jól sikeredett, hogy a végén még egy versike is született.

F.P.T.

Disznóvágási köszöntő!

Írta. R.A. V.T. 2017

 

Hajnalban ébredtünk, izgalommal teli

Vajon a disznónak volt-e utolsó reggeli?

Ment Jani csapata Wartburggal, futóval

S kergetik a disznót dacolva a hóval

Éles kés a kézben, igyunk meg egy felest

Próbálja oldani a gazda a nagy stresszt

A disznót kihúzzák kedvenc helyéről

Visít is őkelme teljes erejéből

Mire rájön, nem mindennapi e túra

Vérét adja… hát nem boldogan… durva

Utánfutó megtelve, 200 kg fölibe

Vérét felfogták… búcsú, majd jövőre

rendeki kultúrház fél 8-kor már zajos

Nándi forralt bora, s pálinka van most

No de várjunk! Körömből kell azt megkínálnunk

Vannak arcok, akiknek – Na, ez fúj!

De a bevállalósokról készül kép, majd album

A disznó közben felkerül a rendfára

Sose gondolta, hogy ily tiszta lesz a hónalja

Férfiak dolgoznak ügyesen, gyorsan

A disznó közben ketté hasad nyomban

Jani, Jenő, Nándi és még sokan mások

varázsol a cocából sok-sok finomságot.

Eközben az asszonyok mindent megpucolnak

fogytán a pálinka… mit iszunk holnap?

Ekkor jön Szuzi, s mondja miből mennyi

Hová miért mit ne, csak sebesen…ennyi

“Mert dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes.”

Készül a gulyás, kemence már fűtve

Várja éhes szája, mit teszünk a tűzre

Szuzi-féle káposzta az étkek étke

Akik csak tehetik, sorban állnak érte

A reggeli finom volt, a böllérebéd verhetetlen

A kolbász recept titkos, de a Nándi megvesztegethetetlen

Az Isten adta hurka, a májas és a véres

Csak úgy kunkorodik, s a töpörtyű is kész lesz

Hús egy része fűszerezve, a többi feldolgozva

Ne félj! Tavasszal lesz sonka és szalonna

No de látom, kedves vendégek

Most már aztán vége a mesének

Lássuk hát most már az asztalra valót

De először igyunk, áldassuk a disznót

A mi kis csapatunk azt kívánja néktek,

hogy a pocakotok elégedett légyen

Szomjatokat oltsátok a finom borral

Jó étvágyat! A többit hagyjuk az utókorra!

 

 

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply