Egymillió-kétszázezer kilométert vezetett le balesetmentesen nyugdíjazásáig

Ernő bácsit dr. Horváth József alpolgármester köszöntötte a város nevében (Fotó: Györkös)

November 16-án töltötte 90. életévét Töreki Ernő vagy, ahogy a többség ismeri a Május 1. tér környékén, Ernő bácsi, akit születésnapja alkalmából köszöntött a városvezetés családja körében.

Az idős férfitől megtudtuk, hogy dolgos, felelősségteljes életművet kapott a sorstól, ugyanis az iskola befejezése után a családi gazdaság feladatai rá maradtak, mert a háború miatt az édesapja sokat volt távol. A háború után az építőiparban dolgozott, hidakat, gyárakat építettek újjá, dolgozott Pápán a dohánygyár bontásán, Ajkán az erőmű építésén is. Később pedig tehergépkocsi vezetőként, majd autóbuszvezetőként helyezkedett el, ahol fontos volt a körültekintő, figyelmes munkavégzés.

A szépkorú bácsit dr. Horváth József alpolgármester és Péntek Magdolna, az Ajkai Közös Önkormányzati Hivatal Szociális és Igazgatási Irodájának vezetője köszöntötte virágcsokorral és miniszteri oklevéllel a jeles napon felesége, lánya és veje jelenlétében. Az alpolgármester felidézte a bácsi életének legfőbb állomásait, amelyből kiderült, hogy Töreki Ernő 1927-ben Kemenesszentpéteren látta meg a napvilágot. Szülei földműveléssel foglalkoztak. Négyen voltak testvérek, de ma már csak Ernő bácsi él közülük. A hat elemi iskolát a faluban végezte el, majd a családi gazdaságot rendezte. Mint kiderült a második világháborút követően építkezéseken dolgozott, 1953-ban pedig személy-és tehergépkocsi vezető, illetve fuvarozó képesítést szerzett Győrben, a gépipari technikumban.

Családi körben

Több helyen is foglalkoztatták, Veszprémben az erdészetnél, majd a köztisztasági vállalatnál szemetes autón volt, végül a veszprémi Volánhoz jelentkezett autóbusz-sofőrnek. Mivel a megyeszékhelyen nem volt hely, Ajkára került 1954-ben és Csingerben a legényszálláson lakott. Ott ismerkedett meg a feleségével, Irmával egy mulatság alkalmával. 1956-ban házasodtak össze és azóta is boldog kapcsolatban élnek. Két gyermekük született, György és Zsuzsa, akik mindketten máig Ajkán élnek családjukkal, így a szépkorú házaspárt négy unoka és négy dédunoka látogatja rendszeresen.

Ernő bácsi több mint 40 évig dolgozott buszsofőrként, egymillió-kétszázezer kilométert tett meg balesetmentesen. A bányász focicsapatot ő szállította hétvégenként meccsekre és a bányász brigádokat is kirándulni. Járt többek között Moszkvában, Bagdadban, Pozsonyban és Németországban is.

11 éve prosztata rákot diagnosztizáltak nála, de szerencsére jó orvosi kezekbe került, egy új gyógyszeres kezelést próbáltak ki rajta, amely hatékonynak bizonyult. Azóta is negyedévente jár injekcióra, de jól van. Tavalyig rendszeresen biciklizett, kertje volt Tósokon, azt művelte, de most már nehezen mozog fájós térde miatt, ezért inkább tv-t néz, újságot olvas, vagy a régi fényképeket nézegeti. Szeretett fotózni és pénzérméket gyűjteni. Édesszájú, ezért egy jó rétessel bármikor le lehet venni a lábáról.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás