Éjszaka az erdőben minden zaj felerősödik

Fotó: Futó

Rendhagyó meglepetés túrának lehettek részesei a Bródy Túrakör tagjai április 13-án, ami több szempontból is különlegesnek bizonyult. A megszokottól eltérően nem nappal, hanem éjszaka indultak útnak és ezúttal Pegánné Göntér Szilvia tanárnő helyett egy “új” túravezető várt rájuk.

Este fél tízkor gyülekezett a kis csapat a Csónakázó-tó melletti Stonehenge-nél, ahol már várta őket a tanárnő és Káldi Géza, az Ajkai Bánki Donát Természetbarát Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke.

Pegánné Göntér Szilvia a következőképpen mutatta be az örökifjú túravezetőt a fiataloknak:

– Géza bácsi is tanár ember mint én, ő fertőzött meg engem a természetjárás szeretetével, ő az az ember, aki kerékpárral bejárta egész Magyarországot, Géza bácsi az én példaképem és szeretnék én is így kinézni ennyi idősen, mint most ő – fogalmazott a tanárnő.

Káldi Géza röviden ismertette a túráról a tudnivalókat, azonban azt, hogy merre fognak indulni továbbra is rejtély maradt. A rutinos természetjáró azért nem bízta a véletlenre a dolgot, hiszen biciklivel ő már napokkal előtte bejárta a területet, lemérve az időt és a szintemelkedést.

A városból kiérve a Nomádia park mellett a beréndi erdő felé menetelt a csapat, de csak találgatták, vajon hol is fognak kikötni. Szerencsére az éjszakai túra nem olyan félelmetes, mint ahogy sokan elsőre hitték. Mikor elhagyták a közvilágított részt, sokan meglepődtek, mert korábban nem voltak még teljes sötétségben a természetben.

A lámpáik fénye mellett a Hold és a csillagok fénye elég volt a tájékozódáshoz, sőt néha meglepően erősen világították meg a bejárni kívánt utat.

A nappali kirándulásnál elegendő a szem a tájékozódáshoz és a táj megcsodálásához, de sötétben inkább a többi érzékszervükre kellett támaszkodnia a túrázóknak, hiszen útközben felerősödtek az ismeretlen hangok és a zajok “mi volt ez” kérdéssé alakulva. Pedig csak a fák között zúgó szél, az avarban ugrándozó madarak, egy-egy ág reccsenése, vagy pocsolya csobbanása okozta a “riadalmat”.

Előjöttek az éjszakai állatok, így a békák, csigák és csúszómászók is, ezért fontos volt, hogy mindenki figyeljen és világítson a lába elé menet közben.

Ilyen izgalmak mellett értek vissza új élményekkel gazdagabban a civilizációba a fiatalok, ahol a csillagok fényét már elnyomta a város fényszennyezettsége.

Az idei tanévben a betervezett bakancslistán már csak egy teljesítendő hely maradt a Bródy Túrakör tagjai számára.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás