Eszközökre gyűjt a Hangadók zenekar

Archív fotó: Hangadók

Megnyíltak előttünk a lehetőségek, a zenénk által elfogadnak bennünket az épek és olyan élményeket szerzünk, amelyekről azelőtt álmodni sem mertünk volna – vallják a  Hangadók zenekar értelmi vagy testi fogyatékkal élő tagjai.

A Molnár Gábor Műhely Alapítványban foglalkoztatott fiatalok életének, rehabilitációjának része a zeneterápia, tudtuk Lovas Irén intézményvezetőtől. A legtehetségesebb, motivált fiatalokból alakult meg 2008-ban a Hangadók zenekar. Eleinte versfeldolgozásokat és populáris dalokat játszottak, majd több száz koncert és néhány külföldi túra után 2012-től saját dalokat is írnak,  Pallagi Attila zenekarvezető segítségével. A fiatalok lelkesen próbálnak, készülnek a fellépésekre, utaznak. Közben hangszereik kopnak, használódnak. Az utánpótlásról az alapítvány gondoskodik.

Ezúttal is pályázati forrásból szerették volna fejleszteni az eszközparkjukat, de nem nyertek. Nekik pedig fontos a zenekar, így csinálják a saját lehetőségeikkel tovább. Jelenleg egy zenekari kisbuszra gyűjtenek, de szükség van új erősítőkre is,  mert sokszor baj van a hangosítással, új gitárokra, mert ha húrt szakítanak, akkor nincs utánpótlás, a zenekar énekfelszerelését is szeretnék fejleszteni, a dobszerelést szintén kell felújítani, mert a sok használattól elkoptak a fém részek, ezért gyakran szünetet kell tartani a fellépésen, amíg megjavítják a színpadon. Aki támogatni szeretné a Hangadókat, az  a Molnár Gábor Műhely Alapítvány 11748038-20028345-00000000 számú számlájára utalhat.

Arról, hogy a fiataloknak mit jelent a közösség, a zene, a fellépések, ők maguk beszéltek.

2010-ben és 2011-ben részt vettük a Hangfoglaló Hétfő rendezvényen, harmadik, illetve megosztott dobogós helyen végeztünk. Valamint 2012-ben az European Song Contest-en szerepeltünk Írországban, ahová maga a kijutás is egy főnyeremény volt. Azóta indultunk a Paraszupersztár versenyen is ahol az elődöntőig jutottunk – fogalmazott Zemán János (dob, ének).

– Régen az iskolában csúfoltak, mert értelmi fogyatékos vagyok, de mióta zenélünk már nem – mutatott rá a legfontosabbra Kemenczky László (szintetizátor).

– A fogyatékkal élőknek nehéz megtalálni azt a tevékenységet, amit jól tudnak végezni, legyen az munka, vagy művészet. A Hangadók adta meg nekem azt a lehetőséget, hogy eljussak az Adriai-tengerhez, Szlovéniába, ahol nagyon jó koncertünk volt, én különösen élveztem, mert angolul konferálhattam, Ljubljanában egy nagy téren játszottunk, egy olyan étterem teraszán ahol fogyatékkal élők is dolgoznak – fejtette ki Zombor Ádám (ének, vokál)

– A rockzene mellett én a popzenét is szeretem, egyszer már volt szerencsém együtt énekelni Kefírrel, a V-tech-ből – hangsúlyozta legnagyobb személyes élményét Szabó Andrea (vokál)

Pallagi Attila (zenekarvezető, gitár, vokál) pedig így foglalta össze a lényeget: -Gyermekkorom óta érdekel a zene és most boldog vagyok, hogy a mindennapi munkám részévé vált.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás