Ezúttal az űrsiklókkal foglalkoztak

Az Úrkúti Csillagászati Klub novemberi foglalkozására ismét érdekes témával várta a világegyetem iránt érdeklődőket, ugyanis az űrsiklók története állt a délután fókuszában.

A találkozóra a Pápai Csillagász Szakkör tagjai is ellátogattak, hogy együtt szerezzenek új ismereteket, vagy cseréljenek tapasztalatot ajkai társaikkal. A legfiatalabbakat meglepetésként érte, hogy az első űrrepülőgépet röviddel a II. világháború előtt álmodták meg Európában sok más, azóta már megszokottá vált technológiával egyetemben.

– A Silver Birdként ismert, nácik által támogatott katonai űrsikló-projekt megvalósulása esetén Németország képessé válhatott volna a világűr határáról bombázni az USA területeit. Szerencsére az elgondolás túl forradalminak bizonyult és a programot a Luftwaffe leállította. A háború végével az amerikaiak és a szovjetek igyekeztek minél több német csúcstechnikát, tudóst és szakembert megszerezni, hogy elkezdhessék saját, nagyívű fejlesztéseiket, amelynek eredményeképp ember jutott az űrbe és a Holdra – fogalmazott Ivanics Ferenc klubvezető, hogy bevezesse a jelenlévőket a téma rejtelmeibe. Sok egyéb érdekesség mellett hangsúlyozta, hogy az USA volt az első ország, ahonnét sikeres űrsikló programot indítottak el. Beszélt a Space Shuttle tudományos zsákutcájáról, illetve a Challenger és Columbia űrsiklók katasztrófáiról, amelyek során tizennégy űrhajós vesztette életét.

Az előadásból nem maradhatott ki a szovjetek Spiral és Buran űrsikló programja sem. Zárásként az éppen fejlesztés alatt álló, ígéretes, „űrtaxi” funkciót is betöltő siklókkal ismerkedhetett meg a közönség.nAz illusztráláshoz használt maketteket és a közel kétezer darabból álló LEGO Saturn V hordozórakétát közelebbről is megvizsgálhatták a résztvevők, így a foglalkozás önfeledt játékkal ért véget.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás