A férfi felelős viselkedése meghatározza a nemzet jövőjét

Fotó: Tisler

A családi életre jutó idő a minimálisra, napi 2-4 órára korlátozódik, de az sem csupán közös játék a gyerekekkel, vagy beszélgetés. Sok kapcsolat felbomlik, ugyanis a csonka családban felnőtt gyerekek filmekből, magazinokból ismerik meg a másik nem viselkedését, ami nem a valóságot mutatja, ezért a realitástól elrugaszkodott elképzeléseik vannak. Az együttélésük így kudarcra van ítélve.

A napjainkra 130 ezer tagot számláló Férfiak Klubja szerint sürgősen változtatni kell ezen a jövőnk és nemzetünk érdekében. A társadalom legkisebb egysége a család. Ha a család nem tölti be a funkcióját, abba az egész társadalom belebetegszik. Többek között erre kívánta felhívni a figyelmet a klub által létrehozott mozgalom, a Férfi Felelősség Fájának elültetésével szerda délután a Liliom parkban.

A mozgalomban részt vevők az egész Kárpát-medencében szeretnének fákat ültetni. Ajkán a diófát Bedő Imre, a klub alapítója és Dorner László önkormányzati képviselő ültette el. Az érdeklődők megtudták, hogy a fa kiválasztásának is jelentése van. A diófa ugyanis hosszú idő múltán fordul termőre, addig gondozni kell, így a jövőbe vetett hitet is szimbolizálja. A diófa olyan, mint egy gyermek. Őt is sokáig gondozni, nevelni kell, amire eléri a felnőtt kort.

Dorner László köszöntőjében elmondta, hogy a város minden kezdeményezést örömmel fogad, amely a közösségeket építi, az összetartást növeli. Ajkán számos civil szervezet működik, művészeti csoportok, természetjárók, lakóhelyi, szakmai közösségek, nyugdíjas klubok. Minden közösség maga dönti el, hogy milyen módon teszi szebbé tagjai életét. A Bányásztelepen, ahova a fa került, minden évben megrendezik többek között a dióünnepet. Remélik, hogy évek múlva majd a fa termését is felhasználhatják a rendezvényre a civil szervezetek által készített süteményekhez.  A fa gondozása növeli a közösség összetartó erejét és közös célt ad.

Bedő Imre elmondta, hogy a munkában megfáradt, kiégett embernek már nem jut ideje a családjára, így a kapcsolatok szétesnek. A gyerekek a válás, vagy az élettársi kapcsolat megszűnése után az édesanyjukkal maradnak, csonka családban nőnek fel. Az apa, a férfi viselkedésminta hiánya egész életükre rányomja a bélyegét.

 

Bedő Imre és Dorner László ültette el a fát (Fotó: Tisler)

Egy felmérésből kiderült, hogy a fiúk és a lányok is a filmekből és újságokból látják a férfi viselkedést, a kép viszont nem a valóságot tükrözi, ezért olyan elvárásokat fogalmaznak meg, amelyek nem reálisak. Ez okozza a párkapcsolati sikertelenséget. Tapasztalat, hogy az a család tud együtt maradni, amelyik tud együtt dolgozni. A közös feladat, felelősség és cél a legjobb összekovácsoló erő.

Az a felfogás sem helyes, hogy a férfi dolga a pénz keresése, a nőnek annak beosztása. Ez nagy terhet tesz a férfira, aki túlórát vállal és másodállást, hogy többet nyújtson a családjának. Ugyanúgy az sem helyes, ha a pénz beosztása pusztán a nőkre hárul, az ugyanis nagy terhet tesz rájuk, ami elvonja az energiát az élet más területeiről.

Ma az iskolában is jó munkavállalókat akarnak nevelni a gyerekekből. Fontos a munka, a jövedelem, de az legalább annyira hangsúlyos, hogy  mire fordítjuk a pénzt. Gyűjtünk, hogy minél drágább tárgyakkal vehessük körbe magunkat, utazzunk, nagyobb autónk legyen, hajtjuk magunkat, közben nem jut idő sem a családra sem a barátokra,  vagy a közösségi életre. Attól az apától nem várható el, hogy felelősségteljes példát mutasson, neveljen, aki tíz óra munka után fáradtan, kimerülten ér haza, majd aludni megy, mert másnap ismét korán indul dolgozni.

Pedig az apák helytállásán nemcsak gyermekeink sorsa, hanem a nemzetünk milyensége is múlik. Fontos, hogy szánjunk időt és pénzt kedvtelésünkre, barátainkra és arra, hogy jól érezzük magunkat, épüljünk lelkileg.

A fa elültetése után a Nosztalgia Nyugdíjas Klub tagjai frissen sütött diós kaláccsal és teával kínálta a megjelenteket. Bedő Imre elmondta, Ajka az első olyan hely, ahol megvendégelték őket. Dorner László átadta Bedő Imrének a város ajándékát.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás