Fontos a jó lobbizás a kormánynál

Fotó: Györkös

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő április 9-én az Ajka TV stúdiójában adott interjút Horváth Tibornak, a televízió szerkesztőjének. Fenyvesi kellő szerénységgel nyilatkozott győzelmi esélyeiről, mint mondotta, “vasárnap délután még semmi sem volt biztos”. Ezzel arra célzott, hogy a magas részvétel az elemzők szerint az ellenzéknek kedvez, de mint kiderült, ez egyáltalán nem így volt.

Horváth Tibor rákérdezett arra, hogy Fenyvesi a megyei közgyűlés alelnöke, mennyiben befolyásolja ez most személyes pályáját? Fenyvesi kifejtette, hogy a Fidesz által “behozott” jogszabály miatt az alelnöki pozíciójáról le kell majd mondania, mivel az nem fér össze országgyűlési képviselőségével.

A megoldandó problémák kapcsán Fenyvesi Zoltán elmondta, hogy régóta járja a térséget és ismeri annak problémáit. Fájlalta, hogy Ajkán nagyon kevés rendezvényre hívták meg, de azért igyekezett ott lenni a legfontosabb programokon. Még a választások előtt indította el a problematerkep.hu internetes oldalt, amire bárki feltölthette az őt érintő gondokat. Ebből munkájához nagyon sok információt felhasznált. Mindezekből például Ajka térségében az a helyzet rajzolódott ki, hogy égető gond a szakemberhiány, ami sürgős megoldásért kiált. A térség helyzetéért aggódóknak hosszú távon kell ezzel számolniuk és nem megelégedni az átmeneti megoldásokkal. Fenyvesi a megoldást a szakképzés erősítésében látja. A szakterületért felelős államtitkárral egyetértésben azon dolgoznak majd, hogy megerősítsék és stabillá tegyék a Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban folyó képzést. Ez jelentheti az iskola épületének megvásárlását és ezzel együtt a rendelkezésre álló infrastruktúra fejlesztését is.

Kérdésre válaszolva Fenyvesi elmondta, hogy a kórházat meg kell erősíteni, azaz meg kell tölteni olyan modern berendezésekkel és gépekkel, amelyek szükségesek a gyógyító munkához. Persze ehhez orvosokra, szakemberekre is szükség van. Fenyvesi Zoltán – és az őt tájékoztató főigazgató – szerint május elsejétől az ajkai lesz az országban az egyetlen kórház, ahol nem lesz szakemberhiány. A tavaly elindult folyamat, ami a CT beszerzéssel kezdődött, tovább folytatódik a mammográf munkába állításával és a fertőző osztály felújításával, amire “megvan a kormány támogatása”. Fenyvesi állítása szerint a Magyar Imre Kórház azon tizenhét kórház között van, amit az állam fel fog újítani. Visszatérve az oktatásra, örömmel számolt be arról, hogy az ajkai és a környékbeli iskolák “nagyon szép pénzeket nyertek el”, így az oktatásügy rendbetételének sincs semmi akadálya.

Horváth Tibor rákérdezett arra is, hogy a még “nyitott” TOP-os pályázatok eredményességét mennyiben tudja Fenyvesi Zoltán elősegíteni?

– Én azt gondolom, hogy itt valamit helyre kell tenni, hiszen az elmúlt időszakban nagyon sok rágalom kapta fel a fejét – kezdte mondandóját az újonnan megválasztott országgyűlési képviselő. – A kampány nagyon durva volt, mocskoltak engem, elsősorban a polgármester illetve az Ajkai Szó főszerkesztője volt az, aki élére állt ennek. Nagyon köszönöm Ajka lakosságának és választópolgárainak, hogy nem vették fel ezt a kesztyűt, helyette saját szemüknek, saját tapasztalatuknak és a tisztességes politizálásban hittek. Én végig tisztességes kampányt folytattam, egyáltalán nem mentünk bele a lejáratásba, nem válaszoltunk erre. Természetesen a hazug rágalmaknak most a héten bíróságon fogunk elégtételt venni és fel fogjuk jelenteni az elkövetőket.

Fenyvesi Zoltán

Ennél a pontnál a műsorvezető kérte Fenyvesi Zoltánt, hogy akkor a TOP pályázatokról is fejtse ki a véleményét, ami az eredeti kérdés volt. A stúdióvendég elmondta, hogy éppen a TOP-os pályázatokkal kapcsolatban érte a legtöbb kritika. Szerinte a kormány eddig is támogatta a várost, több mint 11 milliárd forinttal. A TOP pályázatokban is 1,4 milliárd forint az az összeg, amit a város nagy valószínűséggel el fog nyerni. De pontosan a TOP pályázatok azok, amiket a városnak kell “rendezni”. Fenyvesi szerint a képviselő testületnek és a polgármesternek a kötelessége, hogy a településfejlesztési pályázatokon nyerjen. Nem az ellenzéki képviselőknek, nem egy megyei önkormányzati alelnöknek, hanem egy országgyűlési képviselőnek, illetve a polgármesternek. Ha kritikát fogalmaztak meg a TOP pályázatokkal szemben, hogy ez kevés, akkor azt a saját munkájukkal kapcsolatban tették meg. Fenyvesi szerint “jó pályázatokat kell írni”.

Horváth Tibor közbevetette, hogy tudomása szerint szakmailag megfelelőek voltak a TOP  pályázatok. Fenyvesi Zoltán válaszában kifejtette, hogy ezt ő nem tudja megítélni, de Ajka minden elutasított pályázatra kapott egy értesítést, hogy milyen oknál fogva utasították el.

– Én ezekkel nem vagyok tisztában, hiszen nem voltam ott – állította Fenyvesi. – Nem én adtam a bírálatot, nem vagyok benne a bíráló bizottságban, Meg kell nézni és le kell vonni a tanulságokat. Egy biztos: nem csak ezt a módot kell választani, hanem arra is kell ügyelni, hogy megfelelő lobbi tevékenységet hajtsunk végre. Nagyon nehéz ennél a kormánynál lobbizni és úgy nyújtani a kezünket a támogatásért, amikor előző nap azt mondjuk, hogy “isten ments a kormány támogatásától”, meg “Orbán takarodj!”, másnap meg odamegyünk Orbán úr irodája elé és kuncsorgunk a támogatásokért. Az élet nem ilyen. Én is azt a szomszédomat hívom meg kerti partira, akivel jóban vagyok és nem azt, aki mocskol engem. Az élet ugyanígy működik a nagypolitikában is, ebből tanulni kell.

A műsorvezető emlékeztette előző szavaira Fenyvesit, amik szerint az országgyűlési képviselő feladata is az eredményes lobbizás, hiszen most már ő is országgyűlési képviselő.

Fenyvesi szerint ezért választották most meg őt és “küldték el” az előző országgyűlési képviselőt, mert a munkáját nem megfelelő módon végezte.

– Természetesen fel van adva a lecke, és ezen fogok dolgozni, ahogy eddig is dolgoztam, hogy még több támogatást hozzak Ajkának, Sümegnek, Tapolcának és az egész Balaton-felvidéknek.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás