A hét embere: dr. Kacziba Ferenc

Művész az akvarelljei előtt

Tapolca negyedik alkalommal adott otthont idén az amatőr képzőművészek megyei találkozójának, ahol 48 művész 87 munkáját értékelték.  Öt alkotót emlékplakettben részesítettek, közöttük az Ajkai Képzőművészeti Egyesület tagját dr. Kacziba Ferencet. Két remekművében velencei pillanatképeket örökített meg, amelyek elnyerték a zsűri tetszését. Az értékelésben kiemelték, hogy „lendületes akvarelljeiben új formákkal dolgozta fel a hagyományos mediterrán témát”.

Kacziba Ferenc, a Csongrádi Batsányi János Gimnáziumban érettségizett, majd a Veszprémi Vegyipari Egyetemen vegyészmérnöki oklevelet szerzett 1960-ban. Településünkön 1963-tól kezdett dolgozni a Veszprémi Szénbányák Ajkai Bányaüzem laboratóriumában, ahol a műszeres analitika volt a kedvenc szakterülete. Eredményes kutatómunkáját a doktori cím megszerzésével koronázta meg.

Közben megnősült és megszületett a kislánya, akinek a kedvében járt olajpasztell és diszperziós festékkel készült munkáival. Egyre inkább izgatta az elé táruló képi világ, így elkezdett másolni, arcképeket rajzolni grafittal és színes ceruzával, amelyek jól sikerültek. Megbizonyosodott róla, hogy a készség megvan benne, csak lehetőséget kell adni magának és elő kell varázsolnia. Járta a kiállításokat, szerezte a tapasztalatokat.

Dr. Kacziba Ferenc

Nagy hatással volt rá Emil Nolde, az északi expresszionizmus német képviselője. Nyugdíjba vonulása után K. Takács Magdolna alkotásai arra ösztönözték, hogy komolyabban foglalkozzon a festészettel és jelentkezett az Ajkai Képzőművészeti Egyesületbe. Ott a tanárnő instrukcióit követve egyre termékenyebben alkotott.

Képei főként a természet, a virágok köré csoportosultak. Dinamikus színei olykor nem is léteznek, így meghökkentik a szemlélőt. Kedvenc képét, a kék és zöld színben pompázó búzavirágokat, tíz éve festette. Főként akvarelleket készít, mert vegyész lévén úgy gondolja, hogy nem mérgezi a környezetét és inkább a természetes, illó anyagoktól mentes nyersanyagokhoz nyúl. Többször érdemelt elismerést, amelyek ösztönzőleg hatottak rá, de az egyesületi tagoktól és Papp Béla elnöktől is számos biztatást kapott, így napjainkban is fest. Lehetőségeihez mérten szívesen részt vesz a közös munkákban, amelyben a maga mögött hagyott nyolcvan év kínjai, nyűgjei meg-meg akadályozzák.

A művészetek összefonódása az ő életében is nyomon követhető. Többek között klarinéton és szaxofonon zenélt. Jazz zenekarban is az improvizációs free jazzt választotta, mint a festészetében, ahol a zenei téma néhány képében tetten érhető.

Cs.B.É.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás